ZRENJANIN- Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić zajedno sa ministrom za  rad, zapošljavanje, boračka i socijlana pitanja Zoranom Đorđevićem, ministrom zdravlja, Zlatiborom Lončarem i ministarkom bez portfelja zaduženom za populacionu politiku Slavicom Đukić – Dejanović u zrenjaninskoj bolnici predstavila je početak rada druge faze  projekta „Bebo, dobro došla na svet“.

Roditelji novorođenih beba u Zrenjaninu od danas će  moći da se  za roditeljski dodatak prijave onlajn i to u porodilištu. Nova funkcionalnost informacionog sistema eBeba , koji već omogućava upis deteta u matičnu knjigu rođenih, prijavu prebivališta i zdravstvenog osiguranja elektronskim putem – bez odlaska na šaltere različitih državih institucija.

 

-Druga faza projekta „Bebo, dobro došla na svet“ deo je strategije razvoja elektronske uprave i projekta „Stop birokratoji“ koji ima za cilj smanjenje borokratskih procedura. Jednostavinije i  poboljšane procedure omogućavaju da država bude efikasan servis kreiran po meri građana i privrede – rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić i dodala da je reč o efikasnoj, jednostavnoj i besplatnoj usluzi koja je namenjena roditeljim tek rođenih beba, kojima je vreme posebno važno.

-Prikupljanje na desetine dokumenata, plaćanje taksi i obilazak najmanje tri šaltera na kojima roditelji izgube u proseku tri sata, zamenjeni su jednom modernom elektronskom uslugom- istakla je  je premijerka.

Roditeljski dodatak „na klik“ pored Zrenjanina, već je dostupan u Leskovcu. U narednoj fazi biće omogućen u Loznici, Smederevu i Beogradu, a do kraja godine i u preostalim lokalnim samoupravama u Srbiji. Procenjuje se da će ovu uslugu koristiti oko 80 odsto roditelja i da će im ona uštedeti  dodatnih 150.000 sati. Prva faza projjeklta roditeljima je već uštedela 400.000 sati godišnje, što zajedno donosi 550.000 sati uštede godišnje.

 

-Kada smo pre nekoliko godina uvodili drugu smenu u našu lokalnu samoupravu, kako bi građani svoja prava mogli da ostvare i popodne i subotom, možda svi nisu najbolje shvatili šta hoćemo, ali kada smo krenuli sa digitalizacijom i kada smo E-upravu doveli na značajan nivo mislim da je sada sve mnogo jasnije. Ovo je dodatni korak sada kada smo sa našom bolnicom, Centrom za socijalni rad, našom pisarnicom i Gradskom upravom, praktično pojednostavili našim roditeljima administrativnu proceduru. Svi nekako nerado dolaze da rešavaju tu papirologiju, a na ovaj način sve to smo ubrzali i drago mi je da je Zrenjanin jedan od najboljih gradova i što se tiče ovog projekta, pored još nekoliko gradova koji su pilot projekti. Mi nastavljamo da ubrzavamo procedure i siguran sam da će građani to osetiti – rekao je gradonačelnik Čedomir Janjić. 

Sama prijava za roditeljski dodatak u okviru „eBebe“ veoma je jednostavna i zahteva svega nekoliko minuta vremena. Nakon što se majka, državljanka Republike Srbije sa prebivalištem u Zrenjaninu, u porodilištu izjasni da želi svoje dete da prijavi elektronskim putem, zdravstveni radnik u sistem unosi podatke roditelja i one koji se odnose na ime, prebivalište i zdravstveno osiguranje novorođenčeta. Zahtev za roditeljski dodatak podnosi se istovremeno. Ime deteta moguće je uneti i na jezicima manjina.

Informacioni sistem „Bebo, dobro došla na svet“ počeo je sa radom u aprilu 2016. godine sa ciljem da roditeljima olakša prve dane života deteta – omogući im da za 15-tak minuta, potpuno besplatno i elektronski završe administrativne poslove, za koje je ranije bilo potrebno nekoliko odlazaka na šaltere i plaćanje različitih taksi. Putem usluge do sada je prijavljeno više od 80.000 beba, a roditelji su u više od 64.000 slučajeva odlučili da iskoriste mogućnost korišćenja usluge po principu „sve na jednom mestu“ i uspešno završe prijavu u matičnu knjigu, prebivalište i zdravstveno osiguranje.

Nova usluga odnosi se samo na roditeljski dodatak koji  se isplaćuje iz budžeta države. Lokalne smouprave imaju pravo da u okviru svojih nadležnosti uvode dodatna porodična davanja.