ZRENJANIN- Izložba slika Dobra Marića – Mareta  iz ciklusa „Tragovi“ će biti otvorena u petak, 9. februara, u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina u 19 časova.

Najnovije slike Dobra Marića rađene su 2017. godine, na platnu, kombinovanom tehnikom – akril –ulje.  Marić je diplomirao slikarstvo na Akademiji likovne umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Jovana Rakidžića. Živi i stvara u Titelu. Pored slikarstva aktivno se bavi crtežom, grafikom i pedagoškim radom. Član je SULUV-a od 1994. godine i član ULUS-a od 2017.  Do sada je imao preko 14-est samostalnih izložbi  a svoje radove je izlagao i na preko pet grupnih izložbi.

Kako autor navodi da njegove slike teže ostvarenju pikturalne strukture…“.

Jasmina Tutorov, likovna kritičarka za izložbu/ciklus slika „Trag“ navodi: „…Dobro Marić je ušao u novu kreativnu avanturu gde sam  čin stvaranja znači za njega, umetnika, čoveka, potpuno snažno postojanje. Akciono-motoričnom intervencijom tela, on  ubacuje na platno linijske ritmove, bojene mrlje akrilika, ulja… elementarna plastična sredstva koja oblikuju  čisto slikarstvo. Kompozicije su poprište vizuelnih energija koje se sve više i više šire, kao da se same od sebe obnavljaju  noseći seme unutrašnje  vitalnosti. Istovremeno, ta  drama  vitalnosti i haosa  što vlada operativnim  poljem  ekrana slike, povećava uzbuđenje i nemir tela umetnika, a slika jedva čeka da tu tenziju upije i dobije na svojoj silovitosti. Ovo aktivno i dinamično međudejstvo prestaje onda kada kreativni napon nestane. Slika je tada završena. Pred nama je delo nastalo hirovitošću trenutne refleksije, snagom intuicije, nepredvidljivim i neograničenim mogućnostima širenja boje, mrežanja linija…“