ZRENJANIN- U utorak, 6. februara od 19 časova, u sali Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ održaće se promocija zbirke priča „Dreaming“ Danijele Milosavljević. O zbirci će govoriti: Mirjana Štefanicki Antonić i Snežana Aleksić Stanojlović, recenzentkinje zbirke  i  Danijela Milosavljević, autorka.

U okviru programa nastupiće i Saša Milosavljević, bas klarinetista opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i izvesti kompozicije Astora Pjacole.

Danijela (Feketić) Milosavljević rođena je 1965. godine u Zrenjaninu. Srednje obrazovanje stekla je u muzičkoj školi „Josif Marinković“ – instrumentalni odsek violina, a potom, svoje formalno obrazovanje zaokružuje na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“. Danas, živi i radi u Novom Sadu, kao sistem analitičar i projektant informacionih sistema.

 

Iako joj je forma kratke priče osnovno opredeljenje, piše i književne kritike, a ponekad pravi izlet i u kombinovane forme. Priče su joj zastupljene u zbornicima radova, elektronskim i književnim časopisima u zemlji i inostranstvu. 2017. godine, u izdanju IA „Nova Poetike – Argus Books&Magazines“ iz Beograda, objavljena joj je knjiga „Dreaming“.

 

Nestereotipne priče koje piše imaju za cilj da ostave dubok trag u umu i duši čitaoca, da pokrenu emociju i potaknu na razmišljanje. Zanimljiv izbor tema i bezgranična mašta, preduslov su dugom ostajanju u sećanju. Razvijajući empatiju prema glavnim likovima, svaku priču lično proživljava, zato ih i naziva „priče iz duše“.

„Knjiga kratkih priča neobičnog imena „Dreaming“ literaturni je prvenac Danijele Milosavljević. Svoj naslov duguje prvoj priči u ovoj zbirci, duhu i filozofiji Aboridžina, izvornog naroda Australije, koji tvrde da se stvarni život zapravo nalazi u snovima. Da li je i spisateljičin stvarni život u snovima, odnosno u vremenu koje provodi u osmišljavanju i zapisivanju svojih priča?…

Ko smo mi? Šta sanjamo? Da li su naši snovi životni? Treba li da budu? Zapisi koji šire poruku, prolazeći kroz Univerzum. Ljudi bi bili humaniji i bolji…

Danijela Milosavljević je staroslovenski vitez, ratnik, jaka osoba. Ovom knjigom prolazi kroz Veliku kraljevsku kapiju – Bogatirska vrata u Kijevu… kroz Kosmos, udvojivši svoje umeće stručnjaka za informacione tehnologije i spisateljice, koja je otelotvorenje obilja duhovne lepote…“

Mirjana Štefanicki Antonić