Tribina Zrenjaninskog socijalnog foruma o temi Narodni heroj Žarko Zrenjanin biće održana u ponedeljak 12. februara u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina, početak je u 19 sati. Govoriće Srđan Božović, istoričar, viši kustos Narodnog muzeja u Pančevu i Miroslav Samardžić, politikolog i aktivista ZSF.

Restauracija kapitalizama u Srbiji dovela je ne samo do uništavanja privredede, do socijalne bede, vladavine domaćih tajkuna i stranih korporacija, nego i do sramne revizije naše novije istorije.

Krajem 2016 Viši sud u Pančevu rehabilitovao je osobu koja je nemačkim nacistima izdala narodnog heroja Žarka Zrenjanina, koji je poginuo novembra 1942. god u Pavlišu kod Vršca.

Desničarski krugovi u Zrenjaninu, iz političkih razloga, povremeno obnavljaju inicijativu da se gradu promeni naziv, od Zrenjanin u Petrovgrad. Ciljevi su potiskivanje antifašizma i potiranje sećanja na socijalistički period u kome je naš grad doživeo najveći prosperitet.

Desničari nastoje da potisnu sve simbole koji podsećaju na antifašizam, socijalnu i nacionalnu ravnopravnost, kako bi privatnim kompanijama, domaćim i stranim, omogućili da naše, zajedničke, resurse koriste za proizvodnju privatnih profita i kako bi mogli neograničeno da eksploatišu naše rednike.

U Zrenjaninu 1992. god održan je referendum na kome se većina birača koji su glasili izjasnila da se zadrži naziv Zrenjanin.