Zrenjanin- Svetski dan dece obolele od raka obeležen je danas i u Zrenjaninu tako što su tačno u 13 časova pušteni baloni podrške za sve mališane koji se leče, ali i u znak sećanja na one male superheroje koji više nisu sa nama. Sredstva koja su  prikupljena  tokom ove akcije namenjena su drugoj fazi izgradnje novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu.

 

Poražavajuća statistika: Svakog dana jedno dete oboli, a svake nedelje jedno dete umre od raka u Srbiji!

Svetski dan dece obolele od raka obeležava se, 15. februara, u više od 40 gradova u Srbiji. Zrenjanin je već  tri godine među gradovima koji simboličnim programom pružaju podršku kampanji „I ja se borim“ Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka.
Na platou ispred Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ u prigodnom programu  učestvovala su deca i mladi našeg grada, šaljući poruku podrške i ljubavi malim herojima i njihovim porodicama.
 
Svako od nas može postati deo NURDOR-ove priče i pomoći u stvaranju boljih uslova za lečenje obolele dece slanjem sms poruke na 1150.

-Svrha obeležavanja je da se podstakne podizanje društvene svesti o problematici raka kod dece, što bi uticalo na unapređenje kvaliteta lečenja i oporavka i rešavanje sistemskih pitanja- istakao  je Duško Radišić pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR osnovali su roditelji čija su se deca lečila, zajedno sa lekarima, medicinskim osobljem i ljudima dobre volje.

-Ni jedno dete u svetu, pa ni u Srbiji, ne sme da pati više od patnje koju nosi težina same maligne bolesti. Ono čemu  nažalost svedočimo u našoj zemlji jesu loši uslovi na dečijem hemato-onkološkim odeljenjima, nedovoljna informisanost javnosti o dečijem kanceru i visok nivo nerazumevanja u društvu  koje prati ovaj problem. Ove godine očekuje se završetak izgradnje dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu. Kraj radova na drugoj fazi izgradnje očekuje se sredinom marta meseca 2018. godine, a za treću fazu, opremanje objekta, potrebno je obezbediti 17 miliona dinara- istakla je članica NURDOR-a Milena Markov.