Zrenjanin- Posle deceniju i po, u našem gradu biće održani Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije, republička manifestacija koju organizuje UNIMA, 48. put po redu, od 11. do 14. marta, u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović”, najavljeno je na konferenciji za novinare organizovanoj u Multimedijalnoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu. Tim povodom potpisan je i Ugovor o donatorstvu između NP „Toša Jovanović“ i kompanije „Gomex“.

O Susretu lutkara danas su govorili direktor zrenjaninskog pozorišta Ivan Francuski i Tatjana Paskaš, rukovodilac Lutkarske scene koja je kazala da se očekuje učešće svih profesionalnih lutkarskih pozorišta Srbije koja će predstaviti svoja najznačajnija ostvarenja iz prethodne sezone. Bojana Nićetin, u ime  kompanije Gomex, podsetila je na to da kompanija pomaže rad pozorišta već nekoliko godina unazad, ali da je posebno zadovoljstvo jer prvi put pomažu ovdašnje lutkare.

 

Kako je najavljeno, Susreti su od velike važnosti za lutkarsku umetnost, zbog čega je pored programa igranja upriličen i prateći program festivala sa ciljem promovisanja lutkarstva, ali i zrenjaninskog pozorišta u ulozi domaćina 48. Susreta.

U četiri dana koliko festival traje, u Zrenjaninu će se okupljati najrelevantnija imena iz oblasti lutkarstva, kao i teatrološki autoriteti, a u zrenjaninskom pozorištu će se održati lutkarska radionica i ekskluzivno promovisati pozorišne publikacije i poetska izdanja za decu.

Budući da je održavanje festivala posle petnaest godina ponovo organizovano u Zrenjaninu i njegovom pozorištu, nesumnjivo je da će u tih nekoliko dana Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije dovesti u centar pažnje sam grad i podsetiti na vremena kada je upravo Zrenjanin imao značajno mesto na svetskoj mapi lutkarstva.

 

– Kompanija „Gomex“ sarađuje sa Narodnim pozorištem od 2010. godine, uglavnom smo pomagali predstave na dramskoj sceni, a ovo je prvi put da pomažemo jedan Lutkarski festival, što nam je veoma drago- istakla je Bojana Nićetin, rukovodilac marketinga u kompaniji „Gomex“.

-Posle 15 godina Zrenjanin je ponovo domaćin najvećem festivalskom događaju na kom će učestvovati  sedam lutkarskih pozorišta iz Srbije. Festival je takmičarskog karaktera i u nedelju stručni žiri će dodeliti nagrade za  najbolju glumu, tekst, muziku, kostime, za najbolju režiju- rekao je Ivan Francuski direktor NP Toša Jovanović.

Grad Zrenjanin podržao je održavanje Susreta profesionalnih lutkarskih pozorišta Srbije.

-Grad Zrenjanin podržao je „48. Susrete profesionalnih pozorišta lutaka Srbije“. Narednih nekoliko dana naš grad je domaćin lutkarskog festivala i to je sjajna prilika za roditelje i decu da dođu i uživaju u predstavama- rekao je Duško Radišić pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.