Zrenjanin-  U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u subotu, 31. marta 2018. godine, u 19 časova svečano će biti otvorena izložba radova umetnice Tijane Stašević. Ovo je osma samostalna izložba ove umetnice i obuhvata 12 radova u formatu svitaka velikih dimenzija.

 

Deo teksta Marije Ristić, istoričara umetnosti:

Autorka osobenim postupcima svog dosadašnjeg umetničkog rada pokušava da odgonetne i spozna jezik slikarstva i samu prirodu umetnosti. Ravnopravno participirajući na savremenoj likovnoj sceni, svojim umetničkim istraživanjima Tijana proširuje konkluzije avangarde. To je posebno uočljivo pri eksperimentisanju sa podlogom koja je gotovo na svim njenim apstraktnim radovima aktivni element. Totalizujuća pozadina koja u sebe uvlači samo na izgled bez ikakvog posebnog reda grupisane predmete. Strukturalni elementi njenih slika raspoređeni su tako da stvaraju osećaj potencijalnog cirkularnog kretanja. Time Tijana uspeva da načini slike strukturalno dinamičke. Kretanje u slici vrlo dobro demonstrira redukovanjem prave linije i ritmičkim ponavljanjem zakrivljenih linija kao u segmencionalnom prikazivanju pokreta. Paralelno sa pomenutim linearnim dinamizmom u njenim radovima vešto se ostvaruje i koloristički dinamizam kontrastriranjem obojenih slikarskih polja i nezavisnošću obojenih površina.

 

Deo teksta Milenka Staševića:

Staševićeva je na priči intenzivnih boja i kontrastnih površina a to je opstrukcija uobičajnog s jedne strane, a sa druge, mladalačka beleška o hrabrom ulasku u svet slikarstva. Pred nama su platna koja nas zaustavljaju i opsedaju totalizujućom podlogom i nezavisnošću obojenih površina koje smelo upućuju na Miroa, Kaldera, Kleea, Dibifoa, Maljevića, Poloka i Hartunga ne zbog toga da bi prihvatila tradiciju posmodernizma nego da bi modernističku avangardu učinila nadolazećom modernošću novog manira posmodernog slikarstva.

 

BIOGRAFIJ

Tijana Stašević rođena je u Beogradu 1982. godine. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Jovana Rakidžića. Master iz slikarstva završila na istoj akademiji kod prof. Vlade Rančića. Član je ULUS-a od 2010. godine, ima status samostalnog umetnika.

Izlagala je na brojnim kolektivnim izložbama u Beogradu, Ugljeviku, Tivtu, Trebinju, Zlatiboru, Srpskoj Crnji, Grockoj, Žabljaku i Novom Sadu.

Do sada samostalne izložbe realizovala je u Galeriji „Qucera“ (Beograd, 2009), GalerijiRodna kuća Đure Jakšića“ (Srpska Crnja, 2010), gradskoj Galeriji „TERRA“ u Kikindi (2013), Srećnoj Galeriji SKC-a (Beograd, 2014), izložba Master rada Citat kao polazište u ambijentalnom prostoru u Vojvoda Stepi – odobreno od Akademije umetnosti Novi Sad (2014), Galeriji ULUS-a (Beograd, 2015) i Galeriji 73 (Beograd, 2018).

Imala je studijska putovanja u Italiju, Grčku, Tursku i Republiku Srpsku. Živi i stvara u Beogradu.

 

Nadležni kustos je Biljana Dimkić Krčmar, istoričar umetnosti u Narodnom muzeju Zrenjanin.