Vesti-  Izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja predviđeno je da maksimalna količina alkohola u krvi za vozače bude smanjena sa 0,3 na 0,2 promila, uz veće sankcije za prekoračenje brzine, dok će kazne za nevezivanje pojasa biti duplirane.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je, obrazlažući izmene tog akta u Skupštini Srbije, rekao da su predviđene strože kazne za nasilničku vožnju.

Ubuduće je  za preticanje kolone preko pune linije, dva ili više prolazaka kroz crveno svetlo za manje od 10 minuta, vožnju sa više od dva promila alkohola u krvi – predviđena zatvorska kazna od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu od 240 do 360 sati, kao i 14 do 16 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja vozilom.

Kazna za nevezivanje pojasa prema predlogu zakona  ubuduće će umesto 5.000 biti 10.000 dinara.

Više  se neće  smatrati prekršajem – preticanje bicikala, radnih mašina, tarktora, motokultivatora, odnosno zaprežnog vozila, preko pune linije, pod uslovima propisanim zakonom.

Za mlade vozače predviđena je nulta tolerancija na alkohol, zabrana vožnje između 23 i šest sati, telefoniranje, a moći će da prevoze najviše tri osobe, uključujući i osobu pod čijim nadzorom voze.