Zrenjanin- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas svečanosti polaganja kamena temeljca za proizvodne pogone južnokorejske fabrike “Eseks”, koji će biti izgrađeni u zrenjaninskoj industrijskoj zoni “Jugoistok-Ečka”.

Aleksandar Vučić održao je sastanak u Gradskoj kući sa predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem, gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem i predstavnicima kompanije “Eseks” .

Predsednik kompanije “Superior Eseks” Brajan Kim, predsednik “Eseks Evrope” Frederik Vajsar i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić potpisali su ugovor o kupovini 7 hektara građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni “Jugoistok”, na kom će biti podignuti proizvodni pogoni kompanije, u Srbiji registrovane kao “Eseks Balkan” d.o.o. Ta investicija, u vrednosti od 30 miliona evra, podržana je od strane Vlade Republike Srbije i ocenjena kao posebno značajna za Republiku Srbiju.

Fabrika u Zrenjaninu omogućiće  otvaranje 160 novih radnih mesta, a za sve buduće zaposlene je obezbeđena stručna obuka u Nemačkoj.

Prosećna neto plata zaposlenih iznosiće 90.000 dinara, a za radnike 67.400 dinara – naglasio  je  Aleksandar Vučić i dodao da je to nova pobeda i drugi viši stepen investicija u Srbiji.

 

 

Kompanija “Eseks” vodeći je dobavljač žice za proizvodnju transformatora, motora i generatora. Fabrika u Zrenjaninu nalaziće se u industrijskoj zoni “Jugoistok”, zauzimaće 15.000 kvadratnih metara i biće fokusirana na proizvodnju emajliranih bakarnih žica. Ukupna površina gradskog građevinskog zemljišta na kojoj će se nalaziti kompleks fabrike je 7 hektara. Investiciju u Zrenjaninu podržala je Vlada Republike Srbije, a kako je ranije saopšteno, planirana ulaganja iznose 30 miliona evra, uz zapošljavanje između 160 i 200 radnika.

Kompanija “Superior Eseks”, sa sedištem u Atlanti (SAD), globalni je lider sa 85 godina iskustva u proizvodnji i distribuciji bakarnih i aluminijumskih žica. “Superior Eseks” deo je južnokorejske LS Grupe, vodeće kompanije u oblasti elektromaterijala i elektronike čiji ukupni promet iznosi 19 milijardi dolara. Proizvodni kapaciteti kompanije “Superior Eseks” obuhvataju postrojenja na tri kontinenta, uključujući fabrike u SAD, Kanadi, Meksiku, Kini, Maleziji, Nemačkoj, Italiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj.

“Eseks Evropa” evropska je podružnica kompanije “Superior Eseks” i vodeći dobavljač žice za proizvodnju transformatora, motora i generatora, a kompanija koja će poslovati u Zrenjaninu, odnosno u Srbiji, registrovana je kao “Eseks Balkan” d.o.o.

“Eseks” svojim klijentima nudi kompletan asortiman proizvoda uključujući okrugle žice, ravne emajlirane ili obložene žice i kablove za prenos električne energije kontinuiranog napona. Kompanija “Eseks Evropa” usmerena je na inovativacije sa ciljem predstavljanja novih rešenja u oblasti elektrifikacije vozila, te doprinosa razvoju obnovljivih izvora energije.