Zrenjanin- U Kulturnom centru Zrenjanina tokom marta očekuje nas bogat program.

 

ČETVRTAK, 1. MART

CIKLUS “ZLOČIN SE NE ISPLATI”  /KLASIKA – KRIMINALISTIČKI FILM/

FILM: „DUBOKI SAN“

U  četvrtak, 1. marta  u okviru Ciklusa filmova „Zločin se ne isplati“, prikazuje se film: „Duboki san“/The Big Sleep (1946). #Film se emituje u maloj sali Kulturnog centra od 20 časova. Ulaz je besplatan.

Reč je o američkom filmu koji je režirao Hauard Hoks. Film je zasnovan na istoimenom romanu Rejmonda Čendlera. Glavne uloge: Hemfri Bogart i Loren Bekol. To je film o procesu krivične istrage, Film i roman, po kojem je nastao, se smatraju klasicima žanra.

 

 

IZLOŽBA RADOVA

NEVENE PAVLOVIĆ „CRTEŽI“

Izložba radova Nevene Pavlović – „Crteži“ otvorena je do 8. marta u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina.

Nevena Pavlović rođena je u Kraljevu 1991. godine. U rodnom mestu, završila je umetničku školu a 2015. – Filološko-umetnički fakulteta u Kragujevcu, odsek za primenjenu umetnost, smer – zidno slikarstvo u klasi profesora mr Gorana Rakića. Master je završila 2016. na istom fakultetu, pod mentorstvom docenta dr Jelene Šalinić Terzić. Izlagala je na više grupnih i pet samostalnih izložbi. Radovi koje se predstavljaju zrenjaninskoj publici urađeni su u tehnici olovke u boji i grafita na papiru.

Crteže Nevene Pavlović, dr um. Jelena Šalinić Terzić označava kao crteže koji plene pažnju specifičnim likovnim rafinmanom i kontrolisanom ekspresijom, odajući autora koji likovni proces doživljava kao autentični pohod u prostor beline, uvek nov i drugačiji. U igri posmatranja, koja nije lišena specifične „opojnosti“, crtač hrabro, ali i oprezno prihvata sve izazove i rizike, jer „… samo je u igri to rizikovanje slobodno.“  Gradi i razgrađuje tkivo lika portretisanog bića vođen nekom unutarnjom logikom i osećajem za meru. Stvara crtež kao svedočanstvo o gledanom i viđenom, kao delo koje je znak u vremenu, i putokaz prema sebi.

 

PETAK, 2. MART

SMOTRA RECITATORA

U petak, 2. marta u Kulturnom centru Zrenjanina biće održana Opštinska smotra recitatora. Na smotri će nastupiti učenici osnovnih i srednjih škola – opštine Zrenjanin. Od 10 časova – nastupaju/recituju deca srednjeg, osnovnoškolskog uzrasta od petog do osmog razreda. Od 14 časova nastupaju/recitatori su mlađeg osnovnoškolskog uzrasta od prvog do četvrtog razreda a od 17 časova nastupaju recitatori starijeg uzrasta – srednjoškolci.

 

 

UTORAK, 6. MART

TRIBINA

U utorak, 6. marta u 19 časova u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina biće održana tribina – „Istorija Mužlje“. Uvodničar je  mr Hallai Zoltan, istoričar a moderator je Miroslav Samardžić.

 

UTORAK, 6. MART

KONCERT ŽELJKA VASIĆA

U utorak, 6. marta na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina biće održan koncert Željka Vasića. Pop pevač poznatog vokala i dopadljivih muzičkih ritmova predstaviće se zrenjaninskoj publici. Reč je o muzičarevoj novoj koncertnoj turneji/unplugged turneji koju započinje u Zrenjaninu. Koncert počinje u 20 časova. Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina svakog radnog dana i subotom od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. Cena ulaznice je 800 dinara.

 

 

SREDA, 7. I ČETVRTAK, 8. MART

FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN CIKLUS – “OMAŽ CEZARIMA”

Film: “Sizan”/ Suzanne  (FRA, 2012, 94’)

Režija: Katel Kilevere

Igraju: Sara Forestije, Fransoa Damjen,  Adel  Enel

Dvadeset  pet  godina  jedne krhke mlade žene (Sizan). Njen otac i mlađa sestra brinu za nju. Njihova porodična ljubav jača  je  od svega.  Nakon majčine smrti,  dve devojke  je odgajio otac. Kada  je napunila sedamnaest godina, Sizan je postala majka i njen otac i sestra čine sve kako bi joj pomogli.  Sizan se potom zaljubljuje u delinkventa Žilijena. Ona napušta svoju porodicu kako bi pošla za njim u Marsej i završava u zatvoru. Kada biva oslobođena, ona  saznaje  da je njen sin poslat u hraniteljsku porodicu…

Film se emituje u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina u sredu, 7. i četvrtak, 8. marta od 20 časova. Ulaz je slobodan. Ciklus filmova prikazuje se u saradnji sa Francuskim institutom za kulturu.

 

PETAK, 9. MART

IZLOŽBA RADOVA VIŠNJE PETROVIĆ “BELEŠKE O KATASTROFAMA”

Postavka u trajanju od 9. do 22. marta

Izložba radova Višnje Petrović – “Beleške o katastrofama” biće otvorena u petak, 9. marta u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina u 19 časova. Višnja Petrović radi u mediju crteža, skulpture i fotografije, posebno interesujući se za fenomen linije u dve i tri dimenzije i funkciju linije u definisanju fizičkih i matematičkih fenomena. Posle istraživanja pravolinijskih gometrijskih struktura Višnja Petrović u zadnjoj deceniji, stvaranja svojih radova, ispituje zakrivljene topološke geometrijske strukture polazeći od lineranih predstava teorije katastrofe. Izložba se sastoji od crteža u metalu i crno belih fotografija.

Autorka je rođena 1960. u Novom Sadu. FLU u Beogradu, odsek slikarstvo, završila je 1984. Magistrirala je na istom fakuletu i odseku 1987. Na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, zaposlena je od 1993. Trenutno radi kao redovni profesor. Član je ULUV-a. Njeni radovi nalaze se u više kolekcija u Srbiji i Švajcarskoj. Izlagala je na više samostalnih i preko stotinu kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je tri likovne nagrade.

 

 

OD PONEDELJKA, 12. DO PETKA, 16. MARTA

DEČJI KVIZ – “KO ĆE BOLJE, KO ĆE PRE?”

U organizaciji Predškolske ustanove i Kulturnog centra Zrenjanina od 12 do 16. marta u Kulturnom centru Zrenjanina organizuje se veliki dečji kviz – “Ko će bolje, ko će pre?”. Kviz je namenjen deci predškolskog uzrasta,  edukativnog  i zabavnog  karaktera je  i osmišljen je sa ciljem da se na jedan veseo i zabavan način, kroz igru, prezentuju vaspitno-obrazovne aktivnosti vaspitača i dece. U kvizu učestvuju pripremne grupe – zabavišta. Takmičenje će se odvijati svakog dana od  ponedeljka, 12. do petka, 16. marta a završni takmičarski dan – veliko finale zakazano je za utorak, 20. mart. Početak kviz takmičenja, u svim navedenim danima je u 9.30h u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Učesnicima kviza slede prigodne nagrade.

 

 

 

UTORAK, 13. MARTA

PROMOCIJA ZBORNIKA „OTPOR FAŠIZMU – VOJVODINA 1941.“

Promocija zbornika „Otpor fašizmu – Vojvodina 1941.“ biće održana u utorak, 13. marta u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Učestvuju: prof. dr Boris Kršev – istoričar, Andrija Popović – istoričar i doktorand na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i Stanko Šušnjar – predsednik Udruženja antifašista Novog Sada. Moderator je Miroslav Samardžić. Promocija počinje u 19 časova.

 

 

SREDA, 14. I ČETVRTAK, 15. MART FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN

CIKLUS – “OMAŽ CEZARIMA”

Film: “Serafina”/Séraphine (FRA, 2008, 126’)

Režija: Marten Provo

Igraju: Jolanda  Moro, Ulrih Tukur,  An Benen,  Fransoaz Lebren

Godine 1912, poznati nemački kolekcionar Vilhelm Ude iznajmljuje stan u Senlisu kako bi pisao i odmorio se od svog pariskog života. Unajmljuje kućnu pomoćnicu, četrdesetosmogodišnju Serafinu. Nešto kasnije, u komšiluku vidi malu drvenu sliku I sa iznenađenjem sazna da je autor Serafina. Tada nastaje veoma snažna veza između bogatog kolekcionara i nesvakidašnje kućne pomoćnice.

Film se emituje u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina u sredu, 14. i četvrtak, 15. marta od 20 časova. Ulaz je slobodan. Ciklus filmova prikazuje se u saradnji sa Francuskim institutom za kulturu.

 

PETAK, 16. MART

NAJBOLJE VINO BANATA SAJAM VINA

Sa ciljem promovisanja vina  Banata a uz podršku Grada Zrenjanina, Udruženje „Klub vina“ iz Zrenjanina  u saradnji sa Kulturnim centrom i Turističkom organizacijom Zrenjanina organizuje manifestaciju – „Najbolje vino Banata 2018“. Manifestacija je takmičarskog karatera. U petak, 16. februara u Kulturnom centru Zrenjanina održaće se završnica manifestacije – Sajam vina – javna degustacija vina za građanstvo i sve zainteresovane učesnike takmičenja u vremenskom periodu od 12 od 18 časova. U okviru događaja dodeliće se i priznanja najuspešnijim učesnicima, ove vinske manifestacije i pobednicima u više kategorija.

 

SUBOTA, 17. MART

PREDSTAVA “BOJE ŠTEKA”

Najnovija  komedija produkcijske kuće FaVI – “Boje šteka” biće izvedena u Kulturnom centru Zrenjanina u subotu, 17. marta sa početkom u 20 časova. Predstava je urađena u režiji Slavenka Saletovića a po tekstu Miroljuba Nedovića Rikija. Igraju: Petar Strugar, Uroš Jovčić i Đorđe Stojković. Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina svakog radnog dana i subotom od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. Cena ulaznice je 800 a za organizovane posete 700 dinara.

 

OD  FaVI PRODUKCIJE POSLE PREDSTAVA: „ŠOVINISTIČKA FARSA 4“,             

„PEVAJ BRATE“, „DIVAN DAN“, „PLASTIKA“, „ZLATNI LANČIĆ OD BIŽUTERIJ“E…

 

STIŽE  PREMIJERA NOVE URNEBESNE HIT KOMEDIJE  „BOJE ŠTEKA“

 

Trojica autsajdera, neprilagođenih u vremenu tranzicije, liberalnog kapitalizma i sistemu koji ne funkcioniše režija SLAVENKA SALETOVIĆA (PEVAJ BRATE 1, DIVAN DAN, ŽAKLINA BANDEKA…)

Tekst Miroljub Nedović Riki

 Muzika NEBOJŠA JAKOVLJEVIĆ – ŠONE / OSVAJAČI   Tonski efekti VLADIMIR RACKOVIĆ

uvodna muzika By Moca          OFFovi i pevanje Glumci

Scena i kostim ANA RADOJIČIĆ     Producent BATA KARADŽIĆ   Produkcija FaVI 2018.

 

Beki, šifrovano ime – Crveni………………………………………………………….. PETAR STRUGAR

(MONTEVIDEO BOG TE VIDEO, MALI BUDO….)

Propali vlasnik kioska brze hrane. Student Pravnog fakulteta, tek devet godina. Živi bez igde ikoga, kao podstanar. Ne izlazi iz kladionice. Dorćolac, bivši amaterski bokser.

Samozvani, ali Šef grupe.

Trle, šifrovano ime – Plavi…………………………………………………………………… UROŠ JOVČIĆ

(MONTEVIDEO BOG TE VIDEO, MALI BUDO, KOMŠIJE tv serija)

Nastavnik Srpskog jezika, ostao bez posla kao tehnološki višak (mali fond časova). Ima ženu i dvoje dece. Beograđanin, ima o svemu žvaku – čitao negde.

Cvrle, šifrovano ime – Žuti…………………………………………………………..ĐORĐE STOJKOVIĆ

(Tv serije: VOJNA AKADEMIJA, MAMINI SINOVI, SINĐELIĐI….)

Mašinski tehničar, ostao bez posla posle privatizacije velike firme u kojoj je radio. Živi sa ženom i troje dece i taštom i svastikom. Dete provincije, zanosi u dijalekt.

Ostao bez posla posle privatizacije velike firme u kojoj je radio. Živi sa ženom i troje dece i taštom i svastikom. Dete provincije, zanosi u dijalekt.

 

Tajkun, Šef, Gazda, Poštar, pas Rambo, Karabatić, žandarmerijski odred, komandir žandarmerijskog odreda – učestvuju, ali se ne pojavljuju…

 

Trojica sitnih „kriminalaca“, angažovana od viših nalogodavca, da odrade jedan dobro plaćen posao…

Trojica autsajdera, neprilagođenih u vremenu tranzicije, liberalnog kapitalizma i sistemu koji ne funkcioniše… gde samo politika i kriminal obezbeđuju dovoljno para za noramaln život… Ulaze u avantiru, koja će ih (čini im se) dovesti do velike količine novca… Angažovani od mnogo većih ,,igrača,,… a nevešti na poverenom zadatku… dolaze do niza nepredviđenih situacija i događaja.

Hit komedija… autentičnih likova, komičnih situacija, duhovitog dijaloga… učiniće sve da vam ulepša veče i dobro nasmeje…        

 

 

 

UTORAK, 20. MART

TRIBINA

U utorak, 20. marta u maloj sali Kulturnog centra od 19 časova biće održana tribina – „Kako sprečiti nastanak gastroenteroloških bolesti“. Uvodničar je dr Milan Poznić – internista gastroenterolog u Bolnici „Sveti Jovan“. Moderator je Miroslav Samardžić.

 

SREDA, 21. I ČETVRTAK, 22. MART

FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN

CIKLUS – “OMAŽ CEZARIMA”

Film: “Kapetan Konan”/Capitaine Conan (FRA, 1995, 133’)

Režija: Bertran Tavernije

Igraju: Filip Toreton, Samiel  le Bian

 

Na Balkanu 1918, postaje sve jasnije da saveznici pobedjuju.  Konanov trud nije uzaludan: ubivši jednog čoveka, uspeva da unese strah u svet hiljada drugih. Nakon što je rat završen, ovi ljudi moraju da izbrišu sećanja o ubistvima. Problem je u tome što duša ratnika ne može da se odvikne od uzbuđenja koja nosi borba.

Film se emituje u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina u sredu, 21. i četvrtak, 22. marta od 20 časova. Ulaz je slobodan. Ciklus filmova prikazuje se u saradnji sa Francuskim institutom za kulturu.

 

ČETVRTAK, 22. MART

PREDSTAVA “SEX BOMB”

Pozorišna komedija/mjuzikl – “Sex Bomb” biće izvedena na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u četvrtak, 22. marta sa početkom u 20 časova. Adaptaciju i režiju potpisuje Rade Vukotić a koreografiju – Marija Kostić. Igraju: Nikola Ivačkov, Marija Veljković, Kristina Radenković i Đorđe David. Ulaznice se prodaju po ceni od 500, 600 i 700 dinara. #Reč je o jednoj od najpopularnijih predstava 2000 godine – urađene u novom ruhu i sa novim glumcima. Predstava će vas nasmejati do suza. Bračni parovi postaju svingeri, dva prijatelja nagovaraju svoje supruge da pristanu na promenu partnera…

 

 

PETAK, 23. MART

IZLOŽBA UDRUŽENJA

ULUPUDS –a

Izložba u trajanju od 23. marta do 5. aprila/

Izložba Udruženja ULUPUDS-a/sekcije umetničke fotografije biće otvorena u petak, 23. marta u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Otvoranje je zakazano za 19 časova. Pred zrenjaninskom publikom predstaviće se radovi članova udruženja, biće izložene fotografije 45 autora.

 

 

NEDELJA, 25. MART

KONCERT KUD “ĐERĐEF”

Koncert KUD “Đerđef” biće održan u nedelju, 25. marta na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina sa početkom u 18.30h.

 

 

UTORAK, 27. MART

TRIBINA

Tribina – „Enigma Rumunija 1914-1920.“ biće održana u utorak, 27. marta u 19 časova u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Uvodničar je mr Petar Jakšić, istoričar a moderator Miroslav Samardžić.

 

SREDA, 28. I ČETVRTAK, 29. MART

FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN

CIKLUS – “OMAŽ CEZARIMA”

Film: “Kamij Klodel”/ Camille Claudel (FRA, 1987, 170’)

Režija: Bruno  Nuiten

Igraju: Izabel  Adjani,  Žerar Depardje

 

Kamij Klodel posvećuje dane i noći svojoj strasti –  skulpturi. Uživajući podršku oca i brata Pola, ona sanja o radu u ateljeu Ogista Rodena. Pošto je pokazala svoj talenat i odlučnost da sarađuje sa njim, Roden je prihvata za učenika, a ona se ubrzo  zaljubljuje u svog mentora,  postajući njegova muza i novo vrelo presahle inspiracije.

Film se emituje u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina u sredu, 28. i četvrtak, 29. marta od 20 časova. Ulaz je slobodan. Ciklus filmova prikazuje se u saradnji sa Francuskim institutom za kulturu.

 

 

 

 

Organizator zadržava pravo izmene programa.