Zrenjanin- Ova nedelja se u svetu označava kao Rotarakt nedelja, a njeno centralno obeležavanje, kao i  obeležavanje velikog jubileja – 50 godina od osnivanja prvog Rotarakt kluba za Srbiju i Crnu Goru. Tim povodom  održana je  sednica Skupštine rotarakta distrikta 2483, u konferencijskoj sali Hotela Vojvodina u Zrenjaninu.
Ovo je bila sjajna prilika da klubovi prezentuju svoje akcije u prethodnoj godini, razmene iskustva sa predstavnicima drugih klubova, kao i da dobiju  nove ideje za dalji rad.
U pozdravnom govoru na samom početku zasedanja DRR Srđan Barac obratio se prisutnima i zahvalio  što su se članovi odazvali u velikom broju. On je naglasio  da je velika čast što Rotarakt klub Zrenjanin  ima priliku da ugosti rotaraktovce iz 14 gradova.
 
-Rotarakt organizacija slavi 50. rođendan. Prvi Rotarakt klub u svetu osnovan je 13. marta 1968. godine. Rotarakt zajednica u svetu broji 1092 kluba u 194 države što čini 25 792 roteraktera, dok u Srbiji i Crnoj Gori broji 27 klubova i 332 roteraktera. U proteklih osam meseci realizovali smo  88 akcija, od kojih 9 da poboljšamo obrazovanje  i obrazovni sistem Srbije i Crne Gore, jer smo u ovoj godini kao fokus odredili poboljšanje obrazovanja, verujući da je to jedini garant da  će sutra biti bolje nego danas – rekao je Barac.
On je naglasio da je plan Rotarakt kluba Zrenjanina za naredni period da poveća brojnost članstva, da prikupi što više sredstava kako bi pomogao ljudima kojima je pomoć najpotrebnija.
Vrednom jubileju prisustvovao je i predsedavajući evropskog Rotarakta gospodin Justin Hadjilambris sa Kipra. Njegovo prisustvo privuklo je veliku pažnju prisutnih članova. On je istakao da ERIK broji 115 distrikta  u evropskim državama, da se sastaju tri puta godišnje kako bi razmotrili koje akcije će biti u fokusu.
-Kada se sastanemo razmatramo šta Evropi treba, šta će biti fokus i koje će se akcije sprovoditi u narednom periodu. Ove godine se fokusiramo na zdravlje, razvoj i mir. Pravimo strateška partnerstva sa kompanijama koje učestvuju i  pomažu u realizaciji akcija koje organizujemo – rekao je predsedavajući evropskog Rotarakta Justin Hadjilambris i naglasio da je ove godine glavni cilj Rotari organizacije da se posadi što više stabala drveta kako bi poradili na očuvanju planete zemlje i  da je do sada na nivou Evrope posađeno preko 30.000 stabala.
Rotarakt klub Zrenjanin je jedna od najstarijih i najuspešnijih nevladinih organizacija u Zrenjaninu. Kroz svoje angažovanje pomaže sugrađanima putem mnogih humanitarnih akcija, „Korpa solidarnosti“, „Slatka žurka“, „Zimski štand“, „Humanitarna predstava“ i mnogo druge.