Učenik drugog razreda OŠ „Slavko Rodić“ iz Lazareva, Matija Matić sa učiteljicom Milenom Međo je na 49. Pokrajinskoj smotri u Sečnju, 20. aprila 2018. godine, „PESNIČE NARODA MOG“ u kategoriji mlađeg uzrasta osvojio Zlatnu diplomu kao najuspešniji recitator. Navedena smotra je skup, takmičenje recitatora sa teritorije AP Vojvodine.

Pre smotre u Sečnju održano je opštinsko takmičenje u Zrenjaninu i okružno takmičenje u Čoki, gde je Matija ostvario plasman na navedenu pokrajinsku smotru najuspešnijih recitatora u Vojvodini.

Na smotri je učestvovao 61 takmičar. Takođe smotra je imala sve oblike multikulturalnosti i samim tim učesnici smotre su bili pripadnici svih nacionalnih zajednica Vojvodine.

Uspeh je tim veći, što se Matijin plasman jedini sa teritorije Grada Zrenjanina, te i prvi ovakav plasman od postojanja OŠ „Slavko Rodić“ iz Lazareva, na ostvarenom nivou.

Zlatnu diplomu dodeljuje Savez umetničkog stvaralaštva amaterea Vojvodine i Obrazovno kulturni centar Sečanj, kao domaćin smotre. Pesma koju je Matija recitovao i koja mu je donela zlatnu diplomu je „Plava zvezda“ od Miroslava Antića.