Zrenjanin- U periodu od 16. do 27. aprila održaće se dečja manifestacija Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, „Pesnička štafeta“.

Ovogodišnja, 44. manifestacija po redu, posvećena je prijatelju zrenjaninske biblioteke, književniku Igoru Kolarovu (1973-2017) koji je bio dva puta gostujući pesnik na „Pesničkoj štafeti“.

Igoru u čast, pet stvaralaca za decu i mlade ove godine vodiće manifestaciju. „Pesnička štafeta“ predvođena bibliotekarima i piscima,  posetiće prema rasporedu 60 škola Srednjeg Banata i opštine Titel. Preko 10.000 dece pratiće manifestaciju, a oko 3.000 mladih svoje stihove predstaviće gostujućem pesniku i ući u konkurenciju za nagrade.

 

Biblioteka je ovim povodom objavila i knjigu koja prati manifestaciju, jedinstvenu u odnosu na sve do sada objavljene u okivru edicije „Književnost za decu i omladinu“. 

Knjiga „Veliki lepi balon“ sadrži tekstove Igora Kolarova, kao i stvaralaca koji će biti gostujući voditelji manifestacije: Jasminke Petrović, Uroša Petrovića, Dušana Pop Đurđeva, Branka Stevanovića i Dejana Aleskića. Knjigu je ilustrovalo šest eminentnih ilustratora: Dobrosav Bob Živković, Ana Petrović, Kosta Milovanović, Mladen Anđelković,  Tihomir Čelanović i Aleksa Gajić.

 

 „Pesnička štafeta“ formalno se završava 27. aprila, a prvih dana maja biće proglašeni ovogodišnji najuspešniji učesnici i upriličena dodela nagrada.