Zrenjanin- Pogledajte program Kulturnog centra  Zrenjanina za  maj 2018. godine:

FILMSKI FESTIVAL

SLOBODNA ZONA

 –  12. TURNEJA – PET FILMOVA

Filmski festival Slobodna Zona ponovo kreće na svoju Turneju po gradovima u Srbiji. U toku maja gostuje u zrenjaninskom Kulturnom centru gde će se u okviru ovogodišnje turneje publici predstaviti pet filmova i to svake srede i četvrtka od 20 časova u maloj sali. Pet najboljih filmova sa ovogodišnjeg 13. festivalskog programa, održanog od 1. do 6. novembra 2017. u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, po izboru publike i selektora festivala, predviđeno je da se prikazuju u 50 gradova i opština Srbije, u saradnji sa lokalnim nevladinim organizacijama i kulturnim centrima.

U sredu, 2. i četvrtak, 3. maja u Kulturnom centru Zrenjanina emituje se film – “Dan oslobođenja” a u sredu, 9. i četvrtak, 10. maja film – “Čavela”. Ulaz na projekcije je besplatan.

Predvodnik ovogodišnje turnije je film koji je otvorio novembarski festival u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. U pitanju je dokumentarni film „Dan oslobođenja“ (projekcija u Zrenjaninu – 2. i 3. maja 2018.) koji prikazuje čuveni kontroverzni nastup rok grupe Laibach u Severnoj Koreji, poslednjoj komunističkoj “diktaturi” sveta.

Više o filmu: http://freezonebelgrade.org/?sermons=liberation-day

 

#Zatim sledi film koji je postao hit evropskih festivala 2017. i koji je na Slobodnoj Zoni osvojio Nagradu publike, dokumentarni film „Čavela“ (projekcija u Zrenjaninu – 9. i 10. maja 2018.), o ljubavnici Fride Kalo i večitoj inspiraciji Pedra Almodovara, koji je na Berlinalu zapamćen po višeminutnim ovacijama posle filma.

Više o filmu: http://freezonebelgrade.org/?sermons=chavela-ok

 

 

ŠESTA SEZONA VELIKOG DEČJEG KVIZA „SUPERSU“

TAKMIČARSKI DANI 

SUBOTA, 5, 12 I 19. MAJ

Šesta sezona velikog dečjeg kviza SuPersu počinje u subotu, 5. maja 2018. Reč je o takmičenju koje je namenjeno učenicima viših razreda osnovnih škola Srednjobanatskog okruga. Na ovogodišnje takmičenje prijavilo se  16 škola sa 21 ekipom. Kviz se održava u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina a počinje  u subotu,  petog maja. Takmičenje će se odvijati u terminima od 10, 11, 12 i 13 časova.  Prvog dana, od 10 časova takmiče se ekipe OŠ „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina – prva ekipa, OŠ „Bratstvo“ – Aradac – ekipa 1 i OŠ „2. Oktobar“ iz Zrenjanina – ekipa 1. U terminu od 11 časova takmiče se: OŠ „Bratstvo“ iz Aradca – druga ekipa, OŠ „Branko Ćopić“ iz Lukićeva i OŠ „2. Oktobar“ iz Zrenjanina – ekipa 2.  U terminu od 12 č. – takmiče se OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ – Zrenjanin, OŠ „Uroš Predić“ iz Orlovata i OŠ „Petar Petrović Njegoš“ iz Zrenjanina.  I u poslednjem terminu od 13 časova – svoje znanje iz opšte kulture i velikog broja naučnih disciplina proveriće još tri školske ekipe i to: OŠ „Sveti Sava“ iz Žitišta, OŠ „Jovan Dučić“ iz Kleka i OŠ „Đura Jakšić“ iz Zrenjanina. U subotu, 12. maja očekuje nas u terminu od 10 časova nadmetanje u znanju ekipa – OŠ „Dr Jovan Cvijić“ iz Zrenjanina – ekipa 1, OŠ „Dositej Obradović“, takođe iz Zrenjanina – ekipa 1 i OŠ „Aleksandar Sabovljev“ iz Ečke. U terminu od 11 časova takmiče se ekipe: OŠ „Stevan Knićanin“ iz Knićanina, OŠ „Dr Jovan Cvijić“ – ekipa 2 iz Zrenjanina i OŠ „Žarko Zrenjanin“ – ekipa 2 iz Zrenjanina. Sa početkom u 12 časova takmiče se OŠ „Bratsvo jedinstvo“ iz Belog Blata, OŠ „Dositej Obradović“ iz Farkaždina i OŠ „Dositej Obradović“ – ekipa 2 iz Zrenjanina. Veliko finale – poslednji takmičarski dan predviđen je u subotu, 19. maja – kada ćemo saznati i konačne pobednike, najuspešnije učenike ovogodišnjeg kviza. Svi takmičari biće nagrađeni prigodnim poklonima sponzora a pobednici  će osvojiti vredne nagrade u vidu putovanja. Prijatelji SuPersu kviza su: Persu marketi, Mrkšićevi Salaši, Mlekara – Zott, Knjižara – „Birooprema“,  Kraljeva voda, Akvapark „Petrolend“ – Bački Petrovac i Akvapark Jagodina. 

 

Takmičenje je eliminatornog karaktera. Finalni krug takmičenja čine tri ekipe – pobednice svakog pojedinačnog takmičenja.  Žiri u sastavu: Rako Tomović – profesor istorije  koji je i predsednik žirija, Ivana Sabo – profesorka biologije i Vladimir Đurić – programski direktor Kulturnog centra Zrenjanina – pratiće takmičenje i tačnost pitanja i odgovora učesnika SuPersu kviza. Kviz je otvoren  za javnost.

 

 

PONEDELJAK, 7. MAJ

KONCERT OPERSKIH ARIJA

„AVE MARIA“

SOLISTI – DRAGANA I LJUBOMIR POPOVIĆ

Koncert Dragane i Ljubomira Popovića sa gostima, uz pratnju na orguljama, biće održan u Reformatskoj crkvi u Zrenjaninu u ponedeljak,  7. maja od 20 časova. Na koncertu će biti izvedena vrhunska dela vokalno instrumentalne muzike pisane za glas i orgulje od baroka do romantizma.  Pored Zrenjaninaca Dragane – mecosopran i Ljubomira Popovića – tenor na koncertu nastupaju i  Hristina Antić na orguljama (Beograd) i Flavius Danica na violini koja nam dolazi iz Vršca. Ulaz je slobodan.

       

Gosti na koncertu su učenici Dragane i Ljubomira Popovića:

Jovana Vukajlović, sopran, treći razred srednje muzičke škole

Snežana Tanasković, sopran, prvi razred srednje muzičke škole

Konstantin Vidaković, bas, drugi razred srednje muzičke škole

 

Koncert je najava za predstojeći jubilarni, peti Horski Festival „Slobodan Bursać koji će se održati od 1. do 4. juna. Organizatori koncerta su KulturKick Creative Productions i Kulturni centar Zrenjin. 

UTORAK, 8. MAJ

TRIBINA

U utorak, 8. maja u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina biće održana tribina – “Kikindski distrikt”. Uvodničarka je Tijana Rupčić, istoričarka a moderator – Miroslav Samardžić. Tribina počinje u 19 časova.

Velikokikindski (privilegovani) distrikt je bio autonomna teritorijalna jedinica u okviru Habzburškog carstva od 1774. do 1876. godine, sa sedištem u Velikoj Kikindi (današnja Kikinda). Distrikt je bio mahom naseljen Srbima. Postojanje Distrikta sa svojim povlasticama pomoglo je očuvanju nacionalnog identiteta srpskog življa na prostorima ovog dela Banata.          

SUBOTA, 12. MAJ

KONCERT

“VEČE NAJLEPŠIH NOTA SVETSKE MUZIKE”

Na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u subotu, 12. maja biće izveden muzički program  „Veče najlepših nota svetske muzike“. Nastupaju solisti, operski umetnici Narodnog Pozorista iz Beograda: Gabriela Ubavić – sopran, Aleksandar Stefan Radišević – bariton i Nevena Živković – pijanistkinja. Gosti; Ana Aleksić Šajrer – sopran i Višnja Popov – mezzo sopran. Na program su operske arije, filmska muzika, kancone, dueti i mjuzikl – poznate i rado slušane filmske  kompozicije kao i provereni klasici koji uvek plene pažnju slušaoca. Koncert počinje u 20 časova. Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina svakog radnog dana i subotom od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. Cena ulaznice je 400 dinara.

 

 

Muzičari pozivaju na koncert, pogeldajte video:

 

 PONEDELJAK, 21. MAJ

POZORIŠNA KOMEDIJA

“HOTEL 88”

Na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u ponedeljak, 21. maja biće izvedena pozorišna komedija “Hotel 88”.  Po motivima komada “Privatni život” N. Kauarda, Staša Koprivica je adaptirala i režirala ovu romantičnu priču koja spaja savremeni teatar i tradicionalu komediju – situacije. Ulogu Ane igra Tamara Krcunović, Marka – Andrija Kuzmanović, Sandre – Anđela Jovanović i Viktora – Vladimir Aleksić.

Zaplet počinje kada savršeno romantična situacija odlaska na medeni mesec dva mlada bračna para počinje da se komplikuje činjenicom da su Ana i Marko već bili u braku i da sada sa novim supružnicima odsedaju u istom hotelu. Predstava počinje u 20 časova. Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina svakog radnog dana i subotom od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. Karte se prodaju po ceni od 600, 700 i 800  dinara. Dodatne informacije o prodaji karata na 566-712.

 

 

 

IZLOŽBA DOBRIVOJA RAJIĆ

 RADOVI IZ CIKLUSA – „UNUTRAŠNJA SLIKA“

U izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina, Dobrivoje Rajić, akademski slikar do 10. maja zrenjaninskoj publici predstavlja cilus radova „Unutrašnja slika“ .

Predmet rada su slike na test liner podlozi rađene u kombinovanoj tehnici, formata 130x200cm. Svaka pojedinačna slika nosi naziv Unutrašnja slika i označena je rednim brojem. Svi radovi su nastali tokom 2016/17 godine.

Dobrivoje Rajić je diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1982. na odseku za slikarstvo u klasi profesora Boška Petrovića – Jovana Rakidžića  a crtanje kod profesora Milana Stanojeva.

Član ULUV-a (Udruženje Likovnih Umetnika Vojvodine) od 1983. Status samostalnog umetnika stekao 1987. Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja. Ostvario je preko 50 samostalnih izložbi. Kao dugogodišnji spoljni saradnik Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture (u Petrovaradinu) učestvovao na poslovima konzervacije i restauracije nacionalnih kulturnih dobara u zemlji. Živi i stvara u Novom Sadu.

 

 

 

 

PROMOTIVNI KONCERT HOROSKOG FESTIVALA „SLOBODAN BURSAĆ“

NASTUP DUA BRAVE SAMBA

U četvrtak, 26. aprila u prostoru Reformatorske crkve održan je prvi ovogodišnji promotivni koncert Horskog festivala „Slobodan Bursać“. Nastupio je duo BraVe Samba koji čine Vesna Vučurević – flautistkinja i Branko Barnić – gitarista. Zvuke Latinske Amerike upotpunili su Ana Aleksić Šajrer – vokal i Vladimir Stojković na udaraljkama – gosti koncerta.

Inače, Horski festival „Slobodan Bursać“ organizuje se od 1 do 4. maja u Zrenjaninu. Organizatori koncerta i nastupajućeg festivala  su KulturKick Creative Productions i Kulturni centar Zrenjanina.