Politika- Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje predstavnicima zrenjaninske vlasti zašto im je kultura nevažna.

O stanju u kulturi u našem gradu nepovoljno govori činjenica da Zrenjanin nije među 22 opštine/grada koji su dobili sredstva na konkursu „Gradovi u fokusu“. Zrenjanina nema na mapi kulture naše zemlje. Za to su zaslužni pre svega rukovodioci grada, a tek onda direktori ustanova kulture. Ovo je bila prilika da naš grad dobije sredstva ne samo za manifestacije, već i za infrastrukturu, rekonstrukcije, obnovu, a svi znamo koliko su našim ustanovama potrebna ulaganja.

Iako je Zrenjanin 2016. godine dobio sredstva putem konkursa Ministarstva kulture i informisanja očigledno je da se onima koji su odlučivali o tome ko će sredstva dobiti 2017. godine, pa i ove godine nije dopao način na koji su zrenjaninski čelnici potrošili novac, ali i da Zrenjanin svojom projektnom idejom nije uspeo da se izdvoji.

Ustanovama kulture u našem gradu je već dovoljno teško da obavljaju posao zbog kog su osnovane. Podsećamo, gradski čelnici su doneli odluku da ukinu račune ustanovama kulture i na taj način im oduzeli prava raspolaganja sopstvenim prihodima. Ustanove više nemaju svoje račune, njihovim finansijama upravlja Grad. To praktično znači da novac od prodate karte, kao i svaki drugi zarađen dinar u vreme kada je teško zaraditi novac u kulturi, ide u budžet osnivača, umesto u sopstvene prihode ustanove. Ovo ne samo da nepovoljno utiče na sticanje, nego i znatno otežava raspolaganje sredstvima.

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva gradske čelnike da se uozbilje, da obrate pažnju na kulturu i počnu da rade svoj posao.