U utorak, 15. maja u okviru Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA u beogradskoj galeriji „Kolektiv“ u 19 časova otvara se izložba Kulturnog centra Zrenjanina „Grad u arhitekturi i arhitektura u gradu – 18/17 – Bečkerek  I Petrovgrad  I Zrenjanin”. Autorke izložbe su dipl. inženjerka arhitekture Jelka Đorđević i istoričarka umetnosti –  konzervator Vesna Karavida.

 

Oktobra meseca 2017. godine Kulturni centar Zrenjanina je, uz podršku Pokrajinskog sektretarijata za kulturu i informisanje i Grada Zrenjanina, predstavio je izložbu “Grad u arhitekturi i arhitektura u gradu – 18/17 – Bečkerek  I Petrovgrad  I Zrenjanin”. Otvaranju izložbe su  prisustvovali i organizatori Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA), koji su prepoznali značaj prezentovanja zrenjaninske moderne u arhitekturi, i uputili poziv za gostovanje naše izložbe na ovogodišnjoj Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture..

 

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA), osnovana je 2006. godine sa ciljem promovisanja arhitektonske misli i ideja. Održava  se svake godine u maju. Od prve BINA-e, koja je trajala nedelju dana, do sada , manifestacija  je prerasla u događaje koji traju ceo mesec. Koncipirana je  kroz izložbe, predavanja i šetnje. Internacionalnog je karaktera. Svi događaji su bespatni i dostupni širokoj javnosti .

Pored toga, ove godine, po prvi put, zahvaljujući pomenutoj izložbi, u okviru BINA šetnji, koje privlače izuzetno interesovanje, biće organizaovana šetnja van Beograda. Gosti i posetioci BINA-e iz zemlje i inostranstva, 27. maja, posetiće Zrenjanin. Autorke izložbe istoričar umetnosti – konzervator Vesna Karavida i diplomirani inženjer arhitekture Jelka Đorđević, vodiće goste kroz grad i time napraviti svojevrsnu prezentaciju arhitekture  “na otvorenom”, koja je delom prikazana na izložbi. Takođe, promovišući temu BINA-e  – komunikacije, u okviru šetnje, koju je podržala kompanija Gomex, biće prezentovane i druge značajne građevine, kao što su Gradska kuća, pozorišna sala i dr. Navedenim aktivnostima biće dat doprinos prezentaciji kulturnog nasleđa, kao i razvoju kulturnog turizma u našem gradu.