Zrenjanin- Spomenik narodnom heroju Žarku Zrenjaninu koji se nalazi u centru Zrenjanina, oskrnavljen je tako što su na postamentu, preko natpisa imena antifašistikog borca izlepljeni posteri na kojima piše „Petrovgrad nikad Zrenjanin“. U  potpisu stoji  „akcija.org“. Na ovoj adresi na internetu je sajt organizacije „Srbska akcija“ koje se predstavlja  kao „udružena borbena delatnost i zajedničko pregnuće pravoslavnih srbskih rodoljuba.

Ovaj gnusni čin samo je još jedan dokaz da pristalice promene naziva grada Zrenjanina ne biraju sredstva kojima bi postigli svoj cilj. Budući da ogromna većina građana ne podržava njihovu inicijativu, prinuđeni su da se koriste najprljavijim sredstvima.

 

Budući da se spomenik nalazi u centru grada, na lokaciji koja je verovatno pokrivena kamerama, policija bi lako mogla da otkrije počinioce.

Zahtevamo da nadležne komunalne službe ukolne nalepljene postere, a da državni organi spreče da se ovako nešto ponovo desi.

Skrnavljnje spomenika i drugih obeležja antifašističkim borcima prisutno je u celom regionu, a u tome naročito prednjače proustaški krugovi u Hrvatskoj. Srpski ultradesničari očigledno se trude da ne zaostanu, verovatno zbog toga što im je ideološki bliži nemački nacizam nego jugoslovenski komunitički antifašizam.