Zrenjanin- Petnaesta po redu sednica Gradskog veća održana je danas, a predsedavao je gradonačelnik Simo Salapura.

 

Prva tačka dnevnog reda koja je usvojena bila je Utvrđivanje Predloga Odluke o davanju saglasnosti na predlog Projekta javno-privatnog partnerstva finansiranja i izvođenja radova na potpunoj sanaciji-remedijaciji i zatvaranju postojeće gradske deponije-smetlišta na teritoriji grada Zrenjanina i izgradnji sanitarne kasete, sa javnim plaćanjem o kojoj je izvestila pomoćnica gradonačelnika Stojanka Cica Vučković.

 

 

Članovi Veća usvojili su zatim Predlog Odluke o potvrđivanju mandata odbornika Skupštine grada Zrenjanina Ljubomira Erdeljana. Izvestilac je bila Zlatinka Jeftić, kao i Predlog Odluke o pribavljanju građevinskog zemljišta u javnu svojinu grada Zrenjanina neposrednom pogodbom. Kako je navela izvestilac Mila Ratković Panić pribavljeno zemljište bilo je u privatnoj svojini Stečajne mase ZZ ”Mužljanski ritovi” – u stečaju, u Mužlji, Mađarske komune br, 4 po ukupnoj ceni od 413.232,45 dinara, što je značajno manji iznos od planiranog, a u cilju stvaranja imovinsko-pravnih preduslova radi privođenja predmetnog zemljišta planskoj nameni predviđenoj PGR “Mužlja” u Zrenjaninu – javna površina – ulica, i to je od opšteg interesa za grad Zrenjanin.

 

 

Na današnjoj sednici usvojen je i Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopuni Statuta Turističke organizacije grada Zrenjanina. Kako je izvestio direktor Zoran Ljubotina reč je o usaglašavanju sa Zakonom o turizmu, a isto tako, usvojen je i Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Statuta Savremene galerije Umetničke kolonije Ečka -Zrenjanin, što se po rečima Tanje Lukić, u većem delu tiče usaglašavanja sa Zakonom o kulturi.

Članovi veća usvojili su i Predlog Zaključka o davanju saglasnosti na Izmene i dopune programa poslovanja JKP “Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin za 2022. godinu i Predlog Zaključka o davanju saglasnosti na Izmenu i dopunu programa poslovanja JKP “Čistoća i zelenilo“ Zrenjanin za 2022. godinu. O tim tačkama izvestili su Goran Milivojev i Marija Nestorov.

 

 

Po završetku sednice novinarima se obratio zamenik gradonačelnika Saša Santovac koji je rekao da se danas nastavljaju aktivnosti na uređenju životne sredine i ekologije koje je Grad Zrenjanin zacrtao pre nekoliko godina.
– Nastavljamo projekat sanacije i uređenja gradske deponije, a članovi Gradskog veća danas su usvojili tu odluku koaj će biti prosleđena Skupštini grada, nakon prethodnih saglasnosti dobijenih od Ministarstva, sledeći koraci koji nas očekuju jesu raspisivanje javnog poziva, izbor firme koja će raditi sanaciju, što će isto tako morati da prođe proceduru Gradskog veća i Skupštine grada. To je samo jedan korak, a ono što je veoma bitno i značajno u uređenju životne sredine jeste i da nas uskoro očekuje izdavanje građevinske dozvole za prečistač otpadnih voda. Ove godine mnogo je urađeno i na uređenju parkova u našem gradu, a danas smo uradili još nešto, pribavili smo određene parcele koje po planu predstavljaju ulicu, što je urađeno u interesu građana koji žive u tom delu grada, ali i Grada Zrenjanina – rekao je Santovac.

 

 

Zamenik Santovac je rekao da se nakon dobijanja građevinske dozvole očekuje i prijava radova, a zatim i početak radova na izgradnji prečistača, kao i radovi koji su u obavezi grada – pristupna saobraćajnica, dovođenje otpadnih voda cevovodom od kolektora do prečistača, što će, kako je rekao, stvoriti potpuno drugačiju sliku Begeja.

 

– Problem na koji su se građani potpuno opravdano žalili, a to su neprijatni mirisi iz Begeja, na ovaj način će konačno biti rešen – poručio je Santovac.