Evropsko selo roda, Taraš  je 30. maja posetila organizovana grupa turista iz Nemačke iz grada Ahena. Grupu je činio 21 učesnik, od kojih su svi ljubitelji ptica i  ornitološki orjentisani.

-Posetu je organizovalo Udruženje građana “Taraške rode”. Za tu priliku organizovan je doček posetilaca na ulazu u selo, grupno slikanje ispred table koja označava da Taraš ima poseban status evropskog sela roda. Vožnja skelom preko prelepe Tise bila je nezaobilazna za ove ljubitelje prirode, kojima je tamburaški orkestar upotpunio doživljaj tokom vožnje rekom. Gosti su zatim posetili mali vašar na kom su bili ponuđeni domaći proizvodi (organska hrana Bio farme “Šokšić” vina i rakije iz podruma Marovac i Zebić, med i pčelinji proizvodi pčelarskog gazdinstva Antonović). Od rukotvorina bili su suveniri u dekupaž tehnici, kao i unikatan ručno rađen nakit, kao i suveniri UG “Taraške rode“- rekla je  Aleksandra Marovac Cucić predsednica UG “Taraške rode”.

Za ljubitelje likovne umetnosti bili su u ponudi radovi slikara Svetislava Ludoškog. Oduševljenje je izazvala i izložba slika nastalih tokom trogodišnje likovne kolonije koja se održava u Tarašu, kao i promotivni film o Tarašu i rodama „Pod istim nebom“ reditelja Srđana Đuranovića čija je ovo bila pred premijera.

Premijera ovog filma će biti na manifestaciji “Dani taraških roda” koja se ove godine održava od 22. do 24. juna.  Gosti su otišli nasmejani i puni lepih utisaka, noseći sa sobom lepe uspomene i suvenire koji će ih uvek sećati na skromni ali čarobni Taraš.

-Ovo je već teća godina da Taraš posećuju upravo turisti iz Nemačke. To je sigurna potvrda da seoski turizam našeg sela može da ima svetlu budućnost. Naravno, treba još mnogo truda i rada na tom polju, ali na kraju uspeh će biti zagarantovan- rekla je Aleksandra Marovac Cucić i istakla da se udruženje priprema za učešće na sastanku Mreže evropskih sela roda koja se ove godine održava u švajcarskom selu roda, Altreu od 14. do 17. juna.