Zrenjanin- Danas se obeležava 73 godine od pobede nad fašizmom i okončanja Drugog svetskog rata. Devetog maja 1945. godine, potpisivanjem kapitulacije od strane fašističke Nemačke, započelo je stvaranje savremene Evrope, čime je otvorena nova epoha razvoja i novih političkih odnosa na „Starom kontinentu“.

Povodom 9. maja Dana pobede danas su u Zrenjaninu predstavnici Grada, Srednjebanatskog okruga, predstavnici Vojske Srbije, SUBNOR-a, kao i predstavnik ambasade Ruske Federacije, položili vence na spomen obeležju u  spomen parku na Bagljašu i na spomenik narodnom heroju Žarku Zrenjaninu.

 

 

Načelnica Srednjebanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević istakla je značaj  današnjeg datuma i podsetila  da su milioni ljudi položili živote da bi se zaustavio fašizam, da su u toj borbi učestvovali i narodi sa prostora nekadašnje Jugoslavije.

-9. maja 1945. godine zaustavljeno je najveće zlo u dosadašnjoj istoriji čovečanstva. Milionske žetve pale su u toj višegodišnjoj borbi, a sponosom i dostojanstvom možemo u svakom trenutku da istaknemo su  ruski i srpski narod zajedno stajali u redovima velike pobedničke koalicije. Sećanje na žrtve, na njihove ideale i slobodarske težnje, naša je istorijska i ljudska obaveza i to činimo i ove kao i svih predhodnih godina, kao i što ćemo to činiti i u buduće- rekla je Snežana Vučurević i poručila  da u jednoj višenacionalnioj sredini kakav je region srednjeg Banata nema mesta bilo kakvim pojavama ekstremizma verske i nacionalne netrepeljivosti.