Projekat „Storytelling u Muzeju” započet je 28. maja 2018. godine u Narodnom muzeju Zrenjanin prvom od deset planiranih radionica. Projekat je podržan i finansiran od strane Ministarstva kulture i informisanja, a u realizaciji učestvuju Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ i Narodni muzej Zrenjanin. Planirane radionice namenjene su deci nižeg osnovnoškolskog uzrasta i obrađuju zanimnjivosti iz lokalne istorije i tradicije na nov način, kroz interaktivnu radioničarsku formu i kroz formu usmenog pripovedanja (storytelling) iz vizure intimne priče, na licu mesta, pred odabranim muzejskim eksponatom.

Saradnici na projektu, bibliotekari, će na odabranu temu, a u vezi sa izabranim eksponatom, smišljati i pripovedati priču, sa svim elementima usmenog pripovedanja, približavajući na taj način deci lokalnu i srpsku tradiciju. Uz priču će se koristiti i razni rekviziti koji će deci dodatno dočarati odabrani deo istorije. Deca na taj način neće pasivno slušati o tradiciji i istoriji već će, u ambijentu Muzeja, pored eksponata iz konkretnog perioda, kroz upečatljivo pripovedanje bibliotekara, i kroz dodir sa rekvizitima moći da „dodirnu“ i osete odabrani deo naše istorije. Osim ovako oživljenog vremena o kome se pripoveda, deci će biti predstavljena i neka od značajnih ličnosti srpske istorije koja je svojim radom doprinela jasnijem ocrtavanju evropskih tokova u srpskoj kulturi i nauci.

Na prvoj radionici, koju je održala Tanja Graovac iz Biblioteke, obrađena je tema udaje, kroz motiv tradicionalne devojačke škrinje i devojačke opreme, kao i kroz obradu srpskih svadbenih obreda i običaja, slovenske, odnosno srpske mitologije i mitskih bića. O svemu tome pripovedano je kroz formu autorske bajke sa svim tradicionalnim elementima srpske narodne bajke. Radionica je imala za temu i život Nadežde Petrović, i kroz priču o njoj bilo je reči o značaju žena u srpskoj kulturi. Na taj način deci su približeni i motivi srpskih tradicionalnih običaja i važnost rodne ravnopravnosti. Pomenuta radionica realizovana je u delu etnološke postavke Muzeja u kojem su izloženi enterijeri soba seoskih kuća sa kraja XIX i početka XX veka, deci je pripovedano pored devojačke škrinje, a priču o slikarstvu i značaju Nadežde Petrović deca su slušala u „ženskoj sobi“ postavke Likovne zbirke, okružena delima četiri lokalne umetnice o kojima je govorila Nevena Dujin Grković, kustos pedagog Muzeja.

 

Preostale radionice će se održavati dva puta mesečno, a sledeća radionica, druga po redu, bavi se temom avarskih ratnika na našim prostorima i realizovaće se 13. juna 2018. godine.

 

Nosilac projekta je Narodni muzej Zrenjanin, a koordinatori su Jelena Gvozdenac Martinov, direktor Muzeja, i Tanja Graovac iz Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.