Zrenjanin- Drugi po redu sajam ženskog preduzetništva pod nazivom „IZRONI“ u organizaciji Udruženja Poslovnih Žena „SOFIA“, a pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina održan je u subotu, 16. juna, u Kristalnoj dvorani.

Sajam su svečano otvorile Biljana Minić-projekt menadžer udruženja poslovnih žena „SOFIA“, potpredsednica sektora za finansije Vlade Vojvodine Željka Milošević,  potpredsednica skupštine grada Ljuba Travica  i predsednica udruženja poslovnih žena „SOFIA“ Marijana Kerleta.

 

-Shvatili smo da žensko preduzetništvo ima perspektivu i da je to jedan segment privrede u koji treba ulagati i razvijati ga. Grad Zrenjanin u budžetu ima deo sredstava izdvojen na toj poziciji, takođe, i sa nivoa pokrajine se trudimo da maksimalno pomognemo ženama, da razvijemo žensko preduzetništvo i da to podignemo na jedan mnogo viši nivo. Smatramo da ima dosta dobrih poslovnih ideja koje treba realizovati, i ženama treba dati podršku u razvijanju tih ideja. Sajam je prilika da se  žene povežu, predstave ideje, uspostave poslovnu saradnju i da zajedno nastupaju na tržištu. Verujemo da će grad Zrenjanin biti prepoznat kao grad ženskog preduzetništva, da će ovaj sajam dobiti regionalni karakter, a mi ćemo se truditi da pomognemo- rekla  je Željka Milošević potpredsednica sektora za finansije Vlade Vojvodine.

Na sajmu su se predstavile preduzetnice grada Zrenjanina, Novog Sada i okruženja. Održana je panel diskusija u okviru „Bussines Book Trade“ koju su vodili Biljana Minić-projekt menadzer udruženja „SOFIA“, koja je predstavila literaturu Sezam Book-a i mr.Nedeljko Ćurić, koji je predstavio stručnu literaturu dvadeset različitih poslovnih knjiga. Dr Sanja Stanisavljev ispred Tehničkog Fakulteta, Indira Popadić sa izuzetnim „Biznis planerom“, „Uzmi život u svoje ruke“, Sofija Bajić sa Biznis Magazinom.

 

Prva edukacija koja je otvorila nove vidike je „Orjentacija ka kupcima“ Beogradske Otvorene škole. Startit radionica je pomogla dvema damama da saznaju za novi vid tržišta i kako mu pristupiti, dok su ostali učesnici sa nizom pitanja saznali da se era tehnologije treba ispratiti aktivnim uključenjem.

 

Okrugli sto udruženja poslovnih žena „SOFIA“ predstavio je kroz predavanje Magde Kuburić-razliku između postojećih oblika poslovanja i pomogao u nedoumicama za lakše registrovanje i ulazak u preduzetništvo.

 

-Na današnjem sajmu prisutan je  naš stalni sastav od deset članica, a tu su i predstavnice iz drugih mesta. Pokušavamo drugu godinu za redom da objasnimo koliko je važno da se reklamira i istakne jednakost između muškog i ženskog preduzetništva, zbog toga ovo i radimo, kako bi olakšali put ženama koje žele da budu samostalne i nezavisne ekonomski. Pored štandova sa predmetima tradicionalne izrade, i preduzetnice poput doktorke Slavenke Petković Ćurić i Gorjane Ponjević Ballani koja se bavi obradom drveta. One idu u pravcu stvaranja ozbiljnijih trendova, ali je izlagački prostor takav , da je pogodniji za izlaganje zanatskih prooizvoda. Svaka žena dobije vetar u leđa, da pokrene i opstane u poslu kao preduzetnica- rekla  je Biljana Minić projektni menadžer Udruženja poslovnih žena „Sofija“.