Photo by Marcel Winger from Pexels

BEDUINSKA SELA U SAHARI

Da li možete da zamislite svoj život bez mobilnih telefona, laptopova, veš mašine mašine za sudove, pa čak i osnovnih životnih stvari kao što je tuš ili stalni izvor električne energije?

U 21. veku čovek nikada nije bio otuđeniji od prirode, ali i dalje na ovoj našoj planeti punoj kontrasta postoje zajednice ljudi koji i dalje žive kao naši preci pre više stotina pa i hiljada godina. I dalje opstaju  izolovana plemena u srcu Amazonske prašume ili pak Aboridžini koji žive u pustinjama Australije, tu su i domorodački narodi u Africi… Međutim do svih njih je prosečnom čoveku nemoguće doći i iskusiti kako izgleda jedan dan u životu bez tehnologije i stresa koji nosi savremeno doba.

Ipak postoje narodi koji i dalje žive uslovno rečeno „Primitivnim stilom života“, a do kojih ipak i nije toliko teško doći. Jedni od njih su i Beduini, nomadski narod koji živi sakriven iza peščanih dina Sahare, a koji se nakon vekova izolovanosti, pod uticajem savremenog turizma, otvorio za ostatak sveta. Ako pričamo o Beduinima na teritoriji Egipta oni žive većinom na Sinajskom poluostrvu, na obodima Kaira, a nama su posebno bliski oni iz pustinja nadomak Hurgade.

Da bi smo shvatili sa čime se ovaj narod svakodnevno susreće, moramo napomenuti da je život u pustinji veoma surov, vode je premalo a vrućine previše, nosite li prekratku odeću u najtoplijem periodu izgorećete, te se iz tog razloga preporučuje odeća koja je tanka, ali na dugačke rukave svetlih boja. Beduini su obično obučeni u dugačku odeću nalik na haljine, napravljena od kozije, ovčije ili kamilje vune, glave su im umotena u marame.

Koze, kamile i ovce su najčešće životinje koje uzgajaju, kozije mleko osim za konzumaciju služi i za proizvodnju sira koji se prodaje u obližnjim selima i gradovima, taj sir je veoma cenjen jer se veruje da nakon što koze pasu pustinjsko bilje njihovo mleko ima posebna lekovita svojstva.

Iako je sa modernizacijom, mnogo Beduina otišlo da živi u gradovima gde su se zapošljavali i radili za platu, veliki deo njih se vratio izvornom načinu života u svojim selima, za šta je zaslužan razvoj turizma koji im je omogućio da zarade tako što će ugošćavati turiste,  agencija Barcino Tours takođe za sve svoje putnike u Egiptu organizuje posete Beduinskim selima i upoznavanje sa njihovim načinom života.

Photo by Spencer Davis from Pexels

Tamo ćete moći da probate njihov čuveni čaj, žene u selu kojima ćete moći da vidite samo oči, budući da su cele pokrivene, će pred Vama umesiti tradicionalni hleb koji ćete moći da probate, a u zavisnosti od izleta koji izaberete postoji mogučnost posete njihovom terarijumu sa pustinjskim životinjama, kao i organizovanje ručka u srcu pustinje okruženi sa desetinama kilometara nepregledih peščanih dina.

TURISTIČKA AGENCIJA BARCINO TOURS NUDI  7% POPUSTA ZA UPLATE U CELOSTI!

Smeštajne kapacitete Turističke agencije Barcino Tours pogledajte OVDE

Ono što će Vas posebno oduševiti je i jahanje kamila, mi do njih dolazimo džipovima ili kvadovima zbog nepristupačnosti terena, ali su kamile Beduinima jedino prevozno sredstvo i da ih nisu uspeli pripitomiti pre nekih 3000 godina ni oni ne bi imali šanse da prežive u pustinji. Snabdevanje vodom u ovim teškim uslovima danas je mnogo lakše pošto je moguće svakodnevno dostavljanje flaširane vode, ali i dalje u selima postoje iskopani bunari, čija se voda koristi za piće, kupanje i napajanje životinja.

Svakako da bi ste upoznali neki narod morate doći u neposredan kontakt sa njim, kulture se razlikuju, a krajnosti se privlače, zato ako vas put nanese ka ovim predelima svakako rizikujte da se malo oznojite u pustinji, jer tada će te shvatiti makar na par sati ili dan šta znači biti Beduin.

Za više informacija, pozovite poslovnicu u Zrenjaninu na broj 023/315 5 315, ili dođite lično na adresu Svetozara Markovića broj 2 (pešačka zona).