Politika- Nedavno je u Zrenjaninu održana javna rasprava o predlogu novog pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta na kojoj smo mogli da čujemo zabrinjavajuće podatke o stanju dečjih igrališta u našem gradu. Više od 95 posto njih ne zadovoljava standarde bezbednosti. To praktično znači da na većini igrališta u Zrenjaninu deca nisu bezbedna dok se igraju.

Kada nadležni izađu sa takvim podatkom pitanje je kako da se postave roditelji dece i šta da rade u toj situaciji. Da li da brane deci da se igraju na igralištima ili da ih puste i rizikuju da im se dete povredi? Ko u tom slučaju snosi odgovornost za povredu deteta? Da li je to roditelj koji mu je dozvolio da se igra na nebezbednom igralištu ili je to vlasnik igrališta tj. lokalna samouprava koja je dozvolila da se igrališta prave bez da se poštuju standardi bezbednosti.

Naime, učesnici tribine, za koju je većina građana čula tek nakon što je u medijima videla izveštaj da je uopšte održana, pa nije imala prilike da postavi pitanja govornicima, tvrde da je problem u Zrenjaninu nastao jer je smo u prethodnom periodu imali hiperprodukciju igrališta.

Prema popisu koji je urađen u gradu i okolnim mestima postoji više od 100 igrališta. Većina nema odgovarajuću podlogu, niti bezbednu opremu što znači da bi, ukoliko se usvoji novi pravilnik, morala da budu zatvorena.

DJB pita gde će se u slučaju zatvaranja više od 95 posto igrališta u Zrenjaninu deca igrati i kako će razvijati svoju motoriku? Na koji način će ovaj problem biti rešen? Kako će se nabaviti novac da se postojeća igrališta privedu nameni, ako je tačan podatak da je samo za posavljanje adekvatne podloge na njima potrebno oko 300.000 evra? I konačno, ali ne najmanje važno pitanje jeste i da li će oni koji su dozvolili podizanje nebezbednih igrališa biti sankcionisani ili će se po ko zna koji put nekažnjeno izvući zbog svog lošeg rada? I da li će opet tender dobiti neka firma bliska gradskoj vlasti?