Politika- Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine, povodom Dana oslobođenja Zrenjanina od fašizma, položila je venac na mestu nekadašnjeg najvećeg nacističkog logora u Banatu.

Nacistička okupacija ostavila je krvav trag u Zrenjaninu i drugim mestima Banata. Hiljade naših sugrađana je ubijeno!

 

Nažalost, obeležavanje godišnjice pobede nad nacizmom i fašizmom u Zrenjaninu ni izbliza nije na zadovoljavajućem nivou. Odlukom o ustavnovljenju praznika grada Zrenjanina, koju je osvojila Skupština grada, predviđeno je da se Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu obeležava kao jedan od tri praznika grada. U praksi, 2. oktobar 1944. godine, postoji samo na papiru!

 

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je ovakav odnos prema antifašističkoj prošlosti našeg grada nedopustiv!

Za svaku osudu je i stanje spomen obeležja posvećenih pojedincima koji su učestvovali u antifašističkoj borbi. Rodne kuće narodnih heroja se urušavaju, spomenici su devastirani, a spomen ploče ispisane grafitima.

 

Tražimo da lokalna vlast prestane sa ovakvom politikom i da počne da vodi računa o antifašističkoj baštini. Trenutni odnos vlasti je sramotan!

Današnjem skupu kod nekadašnjeg logora u ulici Cara Dušana prisustvovali su i predstavnici Vojvođanske partije, kao i Udruženja antifašista Zrenjanina.