Zrenjanin- Treća sednica Saveta Srednjobanatskog upravnog okruga, koju je vodila načelnica Snežana Vučurević, održana je danas u kabinetu gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića. Kako je dnevnim redom predviđeno, potpisana je zajednička prijava svih opština SBUO i Grada Zrenjanina na Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2018. godini. 
 Načelnica Snežana  Vučurević je kazala da zaustavljanje pada nataliteta i podsticanje rađanja jeste prioritet Vlade Republike Srbije i da je ove, kao i prethodnih godina odvojena određena količina novca za tu sprovođenje mera populacione politike.
– Činjenica da je Srednjobanatski okrug za pet godina izgubio jednu manju opštinu, je bila signal svim lokalnim samoupravama da je veoma važno da se po tom pitanju ujedine i pokušaju zajednički da sprovode mere populacione politike u cilju poboljšanja demografske situacije na teritoriji okruga – rekla je Snežana  Vučurević i istakla da lokalne samouprave sporovode određene mere u okviru svojih budžeta, kao što su smanjenje ekonomske cene roditeljstva, psihološka cena, zatim podsticanje vantelesne oplodnje, edukacije iz oblasti populacione politike, aktiviranje same lokalne samouprave.
 
Gradonačelnik Čedomir Janjić je izrazio je zadovoljstvo jer je postignuta zajednička saglasnost za nastupanjem, što pruža i veću šansu za dobijanje sredstava.
– Tek nakon završenog konkursa moći ćemo da više toga da govorimo. U tom projektu je i naša namera o izgradnji vrtića u selima, jaslice i u naseljenim mestima, ali i da imamo dežurni vrtić koji bi radio i vikendom do 23 sata jer, javlja se potreba i za tom uslugom budući da mnogo naših sugrađana koji imaju malu decu rade po firmama u smenama i vikendom. Hoćemo da im olakšamo podizanje porodice i na taj način – rekao je gradonačelnik Janjić.
 On je kazao i da namera o otvaranju jaslica i vrtića po selima jeste novina, a da Grad Zrenjanin već sprovodi brojne mere i olakšice kao pomoć budućim i roditeljima dece u gradu i naseljenim mestima.
Izvor: zrenjanin.rs