Zrenjanin- Pogledajte program Kulturnog centra Zrenjanina za jun 2018. godine:    

Peti Horski festival „Slobodan Bursać” 

1 – 4. jun 2018.

Kulturni centar Zrenjanina

Organizatori festivala: KulturKick Creative Productions i Kulturni centar Zrenjanina

Pokrovitelji festivala: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije,

Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Grad Zrenjanin

       

Peti, jubilarni Horski festival „Slobodan Bursać” biće održan tokom četiri dana, od 1. do 4. juna 2018. godine u Kulturnom centru Zrenjanina.

Dan pre početka samog festivala, u četvrtak 31. maja u galeriji Kulturnog centra biće otvorena Retrospektivna izložba plakata, programa, fotografija i dosadašnjih aktivnosti festivala. Ove godine će publika imati jedinstvenu priliku da učestvuje u interaktivnom otvaranju festivala „Javna horska proba/Open singing” koju će voditi dirigent Tamara Adamov Petijević, profesorka u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ i potpredsednica Srpskog horskog saveza.

Tokom četiri festivalske večeri na programu će biti nastupi dečijih, ženskih, muških i mešovitih horova. Osim zrenjaninskih horova koji čine okosnicu ovog festivala, publici će se ove godine predstaviti i gostujući horovi iz zemlje i inostranstva. U ponedeljak 4. juna, četvrtog dana festivala, publika će imati priliku da pogleda celovečernji nastup Sofijskog crkvenog hora i orkestra iz Švedske. Osim ovog hora, od gostujućih horova na festivalu će nastupiti i:

– Hor „Veseli profesori” (Vršac)  dirigent: Marina Kliska

Hor „Jon Vidu” Doma kulture opštine Lugož (Rumunija) dirigent prof. dr Lućian Onica

Mešoviti hor Akademskog kulturnog centra Univerziteta u Sarajevu „Seljo”(BiH) dirigent: Tijana Vignjević

Kamerni horLavirint” (Zaječar) dirigent: Željka Aleksić  

Subota je dan koji je na festivalu već tradicionalno posvećen dečijim horovima, koji će nastupati u okviru posebnog dela programamatinea koji počinje od 11h. Pošto se okviru horskog festivala „Slobodan Bursać” svake godine organizuju i prateće humanitarne akcije i promoviše rad humanitarnih organizacija, drugi dan festivala će ove godine biti ujedno i „Inkluzivni dan”, kada će festivalska publika imati priliku da se bolje upozna sa aktivnostima Humanitarnog centra „Duga” koji radi na unapređenju kvaliteta života ranjivih grupa. Tog dana će u okviru festivalskog programa nastupiti i Inkluzivni hor Osnovne i srednje škole „9.maj” a učenici ove škole će biti uključeni i u ostale aktivnosti festivala. Pošto je ove godine je fokus festivala na inkluziji osetljivih društvenih grupa kroz kulturu, aktivnosti koje promovišu inkluzivni pristup će se nastaviti i nakon završetka samog festivala. Na festivalu će premijerno biti prikazan i kratki festivalski film.

              Festival ima revijalni karakter, a ulaz na sve programe u okviru festivala je besplatan.

 

 

           

Ponedeljak 4. jun 19 časova

– Celovečernji koncert Crkvenog hora i orkestra Sofijske crkve iz Stokholma (Švedska), 

   dirigent Anre Johanson  

– Zatvaranje festivala

 

 OD PETOG JUNA DO 19. AVGUSTA

MANIFESTACIJA “BANATSKA BAJKA  – LETO U GRADSKOJ BAŠTI”

Manifestacija Banatska bajka – leto u Gradskoj bašti biće održana i ove godine, po drugi put u Zrenjaninu od petog juna do 19. avgusta 2018. godine. Organizatori su Kulturni centar Zrenjanina, Turistička organizacija i IP Media 023 uz podršku Grada Zrenjanina. U toku leta, od utorka do nedelje u planu je čak 66 programa namenjenih svim generacijama. Programi su tematski podeljeni i počinjaće od od 20h, sem dečijih. Utorak je rezervisan za vinske priče i muziku sa malim izletima u vidu gostovanja Mirjane Barjkatarević, popularne ženske spisateljice i Nastupa “Gradnuličkih bisera”. Gostovaće udruženja vinara i vinogradara iz Araca, Orlovata, Mužlje, Zrenjanina, Kleka, Taraša kao i gosti sa strane. Srede su rezervisane za multimedijalne programa i predstvaljanja umetnika, književnika, kulturno umetničkih društava, biće i modnih modne revija, rokenrol bendova i festivala poput Rock Village iz regiona Banata. Imaćemo i pozorišnu predstave i gostovanja Udruženja. Četvrtak je predviđen za dečije programe, radionice, predstave i razne prezentacije. Petkom ćemo ugostiti Turističke organizacije iz Srbije koje će se predstaviti svojim programima i ponudama a imaćemo priliku da uživamo i u našim programima. Subotom će biti organizovani koncerti zabavne i evergrin muzike a nedeljom će se predstaviti naseljena mesta iz Banata i gosti. Ulaz na sve programe je besplatan.

Napomena: U slučaju lošeg vremena program za taj dan će biti otkazan.

SVEČANO OTVARANJE MANIFESTACIJE ZAKAZANO JE ZA UTORAK, 5. JUN U 20 ČASOVA. U okviru predviđenog programa publici će se obratiti organizatori, predstavnici grada i okruga, najaviti predviđene aktivnosti a gosti će imati priliku da uživaju uz muziku novosadskog Invicto benda. 

PRVA NEDELJA MANIFESTACIJE OD 5 – 10. JUNA

UTORAK – 5. jun

20h – Svečano otvaranje manifestacije, najava programa, obraćanje organizatora, predstvanika grada i okruga  uz muziku  Invicto bend NS

SREDA – 6. jun

20h – Književni klub “Branko Radičević” – Žitište i modna revija Etno urban stil -Asocijacija Bagljaš

22h – Projekcija filma

ČETVRTAK – 7. jun

18- 20h – Svečano otvaranje – Evropski inkluzivni turnir u odbojci

PETAK –  8. jun

20h – TO Osečina

SUBOTA – 9. jun

20h – koncert Big Ben

NEDELJA –  10. jun

20h – Sečanj

UTORAK, 5. JUN

TRIBINA

U utorak, 5. juna u maloj sali Kulturnog centra sa početkom u 19 časova biće održana tribina –  “Nacionalne i nacionalističke organizacije u Velikoj Kikindi od 1918 do 1941.” Govore : Tijana Rupčić, Marko Milošev i Srđan Sivčev, istoričari iz Kikinde. Moderator tribine je Miroslav Samardžić.

UTORAK, 5. JUN

13. ZAVRŠNA IZLOŽBA LIKOVNIH RADOVA UČENIKA HPTŠ „UROŠ PREDIĆ“ I „ZRENjANINSKE GIMNAZIJE“

od 05. 6. do 14. 6. 2018.

13. Završna izložba likovnih radova učenika HPTŠ „Uroš Predić“ i Zrenjaninske Gimnazije biće otvorena u izložbenom salonu Kulturnog centra u utorak, 5. juna u 18 časova. Na izložbi će učestvovati i učenici „Medicinske škole“, Muzičke škole „Josif Marinković“, „Srednje poljoprivredne škole“, EGŠ „Nikola Tesla“, ETŠ „Jovan Trajković“ i „Tehničke škole“. Ovom izložbom afirmiše se likovno stvaralaštvo učenika srednjih škola.

Počev od 2006, prvom izložbom učenika smera tehničar modelar odeće HPTŠ „Uroš Predić“, održano je deset izložbi u KCZR, jedna u PKZZ. Osnivanjem LIKOVNE SEKCIJE SREDNjIH ŠKOLA u HPTŠ „Uroš Predić“ 2012,pridružuju se učenici „Zrenjaninske gimnazije“, a kasnije i učenici drugih srednjih škola. Biće prikazani radovi u različitim likovnim tehnikama, kao što su: olovka, ugljen, tuš, akvarel, pastel, tempera, kolaž, kao i umediju fotografije. Na izložbi će učestvovati oko 50 autora sa preko 150 radova. Koordinatorka likovnih radionica – rada sa učenicima je prof. likovne kulture Dušanka Đorđević koja je i autorka ove izložbene postavke.

SREDA, 6. JUN

DEČJI PROGRAM      „MI TO RADIMO NAJBOLJE“

 „Mi to radimo najbolje“ – kulturno-zabavni program zrenjaninskih osnovnih škola biće održan u sredu, 6. juna u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Program počinje u 11 časova. #Reč je o tradicionalnom događaju na kraju školske godine, u kojem se predstavljaju najreprezentativniji objedinjeni programi zrenjaninskih osnovnih škola, sa priredbi i nastupa i u kom učenici kroz muziku, igru i recitale pokazuju svoje talente i teme kojima su se bavili u okviru pratećih nastavnih aktivnosti. Ulaz na program je besplatan.

SREDA, 6. I ČETVRTAK, 7. JUN

CIKLUS  FILMOVA DŽEJMSA STJUARTA

FILM: “VINČESTER 73”

U sredu, 6. i četvrtak, 7. juna u Kulturnom centru Zrenjanina počinje ciklus filmova Džejmsa Stjuarta. U okviru predviđenog repertoara filmovi će se emitovati svake srede i četvrtka u maloj sali Kulturnog centra od 20 časova. #Ulaz na projekcije je besplatan. Prvo ostvarenje, koje se emituje, kako je navedeno, u sredu, 6. i četvrtak, 7. juna je film – “Vinčester 73”/Winchester 73. Reč je o američkom filmu iz 1950. godine, slavnog reditelja kriminalističkih, istorijskih i vestern filmova Anthonya Manna. U glavnoj ulozi je maestralni James Stewart. Filmska priča o borcu za pravdu. Film traje 92. min.

 

 

PONEDELJAK, 10. I UTORAK, 12. JUN

MJUZIKL “NAS SE TIČE KAKO ŽIVE PRIČE”

Na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u ponedeljak, 11. i utorak, 12. juna biće izveden mjuzikl “Nas se tiče kako žive priče” koji je urađen po motivima romana Dejana Aleksića. Glavna junakinja Hagi Agi i njen pomoćnik Rusvajko beže iz sveta knjige u potrazi za avanturom i u želji da ostvare neke od svojih snova….a sve to kroz niz zanimljivih scena i plesnih numera. Pisac ih traži, a da li će uspeti da ih nađe.

 

 

Tekst : Tatjana Dursun

Scenografija: Jovan Caran i Blagovesta Vasileva

Kostim: Nikoleta Vidaković i Marton Gizela

Realizacija : Plesni klub Free Dance i Kulturni centar Zrenjanina

Cena ulaznice je 150din, program je humanitarnog karaktera a prikupljena sredstva biće namenjena Dečjem odeljenju zrenjaninske bolnice.

SREDA, 13. I ČETVRTAK, 14. JUN

CIKLUS FILMOVA DŽEJMSA STJUARTA

FILM: “NA OKUCI REKE”

U sredu, 13. i četvrtak, 14. juna u maloj sali Kulturnog centra u okviru Ciklusa filmova Džejmsa Stjuarta prikazuje se film: “Na okuci reke”/Bend of The River (1952, SAD, 91’). Film se emituje od 20 časova. Ulaz je besplatan.   Nakon velikog uspeha vesterna „Winchester 73“ Entoni Men nastavio je saradnju sa Džejmsom Stjuartom u istom žanru, te su sledećih godina zajedno snimili četiri vesterna, od kojih je prvi bio „Na okuci reke“. Kao i u svojim najpoznatijim delima iz toga žanra (Gola ostruga, Čovek sa Zapada), Men je i u ovom ostvarenju pokazao težnju ka fabularnoj i psihološkoj elaboriranosti te demonstrirao fin osećaj za psihologizaciju. Takođe, tu je i zaštitni znak njegovih vesterna – atraktivni pejzaži.

 

 

PONEDELJAK, 18. JUN

ZAVRŠNI KONCERT BALETSKE ŠKOLE

U ponedeljak, 18. juna u organizaciji Baletske škole: “Dimitrije Parlić“ – Pančevo, Kulturnog centra Zrenjanina i Humanitarne organizacije „Budimo ljudi“, priređuje se završni koncert učenika Baletske škole, odeljenja u Zrenjaninu. Koncert počinje u 17 časova. Nastupiće učenici Niže baletske škole odeljenja u Zrenjaninu, kao i gosti iz matične škole u Pančevu. Na programu su koreografije klasičnog i savremenog baleta i primenjene gimnastike, na muziku Šostakoviča, Ščedrina, Čajkovskog. Koncert je humanitarnog karaktera. Ulaznice se mogu kupiti, pre početka koncerta, na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina. Cena: 200 dinara.

 

SREDA, 20. I ČETVRTAK, 21. JUN

CIKLUS FILMOVA DŽEJMSA STJUARTA

FILM: “ČOVEK KOJI JE UBIO LIBERTI VALANSA”

U sredu, 20. i četvrtak, 21. juna u maloj sali Kulturnog centra u okviru Ciklusa filmova Džejmsa Stjuarta prikazuje se film: “Čovek koji je ubio Liberti Valansa”/The Man Who Shot Liberty Valance” (1962, SAD, 123’). Film se emituje od 20 časova. #Ulaz je besplatan.  

„Čovek koji je ubio Liberti Valansa“je pretposljednji vestern Johna Forda. Film je imao nominaciju za Oskara u kategoriji najbolji kostimi a John Wayne je nagrađen Laurel nagradom za najbolju akcijsku ulogu.“Čovek koji je ubio Libertija Valansa“ film je iz kasnog dela opusa glasovitog Džona Forda, kapitalno njegovo delo, ali i kapitalno za žanr vesterna u celini, maestralna sinteza temeljenih žanrovskih odrednica i njihova prekoračivanja.

 

 

OD PETKA, 22. DO NEDELJE, 24. JUNA

BEGEJ FEST

Od 22. do 24. juna održaće se Sedmo-  Međunarodno takmičenje duvačkih orkestara „BEGEJ FEST i Peta regionalna konferencija WASBE za centralnu i istočnu Evropu. Organizatori su Svetska Asocijacija za Duvačke Simfonijske Orkestre i Ansamble (WASBE) i Gradski Duvački Orkestar Zrenjanin. Na ovom takmičenju će se takmičiti vrhunski orkestri iz pet država: Poljske, Češke, Mađarske, Ruminije i Srbije, koji će izvoditi kompozicije različitih karaktera i žanrova: zabavna, džez, narodna, klasika,… a na konferenciji će učestvovati predstavnici sedam država: Mađarske, Rusije, Rumunije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije  

 

 

 

PROGRAM TAKMIČENJA i KONFERENCIJE:

22.06.2018. Petak

Trg slobode (centar grada, u slučaju lošeg vremena Velika sala Kulturnog centra Zrenjanin)

 

20.00 OTVARANJE BEGEJ FESTA

Učestvuje Reprezentativni Orkestar Policije Srbije – Beograd )

SREDA, 27. I ČETVRTAK, 28. JUN

CIKLUS FILMOVA DŽEJMSA STJUARTA

FILM: “PRERIJA ČASTI”

U sredu, 27. i četvrtak, 28. juna u maloj sali Kulturnog centra u okviru Ciklusa filmova Džejmsa Stjuarta prikazuje se film: “Prerija časti”/Shenandoah (1965, SAD, 105’). Film se emituje od 20 časova. Ulaz je besplatan.

Film redatelja Andrewa V. McLaglena, smješten je u vreme američkog građanskog rata, osvojio je kritiku ponajviše zahvaljujući snažnoj anti-ratnoj poruci. #Farmer iz Virdžinije odbija da podrži ideju o konfederaciji jer se protivi ropstvu. Kada mu sin završi u zarobljeništvu, farmer kreće u potragu. Lično se uverivši u silne strahote rata, primoran je da odabere stranu. Igraju: James Stewart, Doug Mcclure, Glenn Corbett, Patrick Wayne i dr.

 

 

PONEDELJAK, 25. JUN

KONCERT LJUBOMIRA MIHAJLOVIĆA

Koncert violiniste Ljubomira Mihailovića biće održan u ponedeljak, 25. juna u Reformatorskoj crkvi. Koncert počinje u 20 časova. Ulaz je slobodan.

Program:

J.S.Bah Svite za violončelo

(transkripcija za violinu)

 

Svita br. 5. g-mol

 

Preuludio(Ouverture)

(Largo,Allegro moderato)

Allemanda

Corrente

Sarabanda

Gavotta I Gavotta II.

Giga

 

 

Svita br. 6.  d-dur

Biografija

Ljubomir Mihailović (1962.) diplomirao je u klasi profesora Rajka Dojčinovića na FMU. Magistarske studije je završio na Akademiji Umetnosti u Novome Sadu u klasi profesora Dejana Mihailovića. Usavršavao se i u klasi profesora Igora Ozima na „Hochschule für Music“ u Kelnu.

Koncertnu karijeru započinje sa osam godina kada je održao prvi solistički koncert. Dobio je više prvih nagrada na takmičenjima u zemlji. Na međunarodnom konkursu „Jaroslav Kocijan“  u Čehoslova–čkoj osvojio je drugu nagradu. Održao je brojne resitale i nastupao kao solista sa brojnim domaćim i stranim simfonijskim orkestrima (Beogradskom folharmonijom,Zagrebačkom filharmonijom,Orkestrom Vojske Jugoslavije,orkestrom FMU.Orkestrom RTB,Orkestrom iz Osijeka. Bio je i koncert-majstor  beogradskog kamernog orkestra „Sinfonijeta“.

Od 1994. do sada, svirao je, kao solista i koncert-majstor, sa Kelnskim Kamernim Ansamblom preko 400 koncerata širom Nemačke, Fra–ncuske, Švajcarske i Španije. Nastupao je još i u Grčkoj, Austriji, Peruu, Sovjetskom Savezu, Portugaliji i  Izraelu. Kao solista sa kamernim orkestrim „Mastori gudači“ pod vođstvom profesora Dejana Mihailovića snimio je kompakt disk „Četiri godišnja doba“ Anto–nija Vivaldija u izdanju MDM iz Kelna.

Kao profesor violine, pokazao je zapažen uspeh u radu sa studentima, što potvrđuju brojni javni nastupi i položene audicije za ugledne orkestre u zemlji i inostranstvu. Značajne su i druge pedagoške aktivnosti Ljubomira Mihailovića, kao npr. majstorski kursevi, članstvo u žirijima na takmičenjima violinista..

Ljubomir Mihailović je zaposlen kao vanredni profesor na FMU u Beogradu.

 

 

UTORAK, 26. JUN

TRIBINA

U utorak, 26. juna u maloj sali Kulturnog centra sa početkom u 19 časova biće održana tribina – “Regulacija Begeja kroz vekove”. Uvodničar je Branislav Milić, etnolog. Moderator – Miroslav Samardžić, urednik tribinskog programa KCZR-a.

SREDA, 27. I ČETVRTAK, 28. JUN

CIKLUS FILMOVA DŽEJMSA STJUARTA

FILM: “PRERIJA ČASTI”

U sredu, 27. i četvrtak, 28. juna u maloj sali Kulturnog centra u okviru Ciklusa filmova Džejmsa Stjuarta prikazuje se film: “Prerija časti”/Shenandoah (1965, SAD, 105’). Film se emituje od 20 časova. Ulaz je besplatan.

Film redatelja Andrewa V. McLaglena, smješten je u vreme američkog građanskog rata, osvojio je kritiku ponajviše zahvaljujući snažnoj anti-ratnoj poruci. Farmer iz Virdžinije odbija da podrži ideju o konfederaciji jer se protivi ropstvu. Kada mu sin završi u zarobljeništvu, farmer kreće u potragu. Lično se uverivši u silne strahote rata, primoran je da odabere stranu. Igraju: James Stewart, Doug Mcclure, Glenn Corbett, Patrick Wayne i dr.

PETAK, 29. JUN

IZLOŽBA ANĐELE MICIĆ

“DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN”

/Postavka je otvorena od 29. juna do 12. jula/

Izložba “Dogodilo se na današnji dan”, likovne umetnice Anđele Micić, biće otvorena u petak, 29. juna u 19 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Publici se predstavlja cikllus od 18 radova uređenih u kombinovanoj tehnici koji su nastali u periodu 2016/17. godine. Anđela Micić je završila osnovne studije Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu /2015./, master studije na istom fakultetu/ 2016./ a doktorirala na Fakultetu Primenjih umetnosti u Beogradu – 2017. g. Članica je ULUS-a. Izlagala je na preko 30 grupnih i sedam samostalnih izložbi. Aktivna je u svim poljima likovnog stvaralaštva. Za ovaj ciklus navodi da su uspomene sastavni deo naše prošlosti i da ih ponovo oživljava u njenim radovima. Baveći se starim fotografijama, starim stvarima generalno, u svojim radovima je kombinovala segmente nekoliko uspomena, ili je od jedne uspomene pravila različite varijacije te se iz tog razloga spontano i nametnuo termin – metamorfoza uspomena.  Izložba je sastavni deo njenog master rada koji je sa ovim izložbenim ciklusom dobio zaokruženu “sliku” njenog trenutnog umetničkog interesovanja/umetničkog promišljanja – datom temom.