Zrenjanin- Memorandum o saradnji Tehničke škole Zrenjanin i kompanije „DRÄXLMAIER Group DAD“, „I.M.S.“ i  „Šinvoz“, potpisan je danas u Gradskoj kući, u prisustvu gradonačelnika Čedomira Janjića.

 

–Velike napore ulažemo da promovišemo grad Zrenjanin, kao dobro mesto za investiranje. Imamo sve više investitora koji su u Zrenjaninu već neko duže vreme i koji proširuju svoje kapacitete. Godine 2012. u Zrenjaninu je bilo 12.000 nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, a sada je nešto malo iznad pet hiljada. To je sjajan pokazatelj, ali kako čujemo od poslodavaca, sve je teže naći  obrazovane radnike. Zbog toga smo pre nekoliko godina krenuli sa našim srednjim školama, Visoko tehničkom školom i Tehničkim fakultetom i zajedno sa privrednicima pripremamo nove profile radnika – rekao  je Čedomir Janjić gradonačelnik Zrenjanina i čestitao direktoru Tehničke škole Đorđu Klaću na spremnosti da primeni sve mere koje podržava Vlada Srbije i Ministarstvo prosvete.

 

Direktor Tehničke škole Đorđe Klać istakao je da je potpisivanje sporazuma dobar način spajanja privrede i obrazovanja.

–Nama u kompaniji „Drekslmajer“ je veoma drago što je nov dualni sistem uspostavljen i  što ćemo moći da radimo na njegovom razvoju. U budućnosti će 16 učenika, sa novog smera,  imati priliku da se obučava na najsavremenijoj opremi i radujemo se tome. Drago mi je da se ovaj sistem  sada sprovodi i u Srbiji, jer on već dugo vremena postoji i u Nemačkoj, a ja sam po tom sistemu završio mehanotroniku – rekao je generalni direktor kompanije „Drekslmajer“ Mihael Vagner.

 

 

 

Direktor kompanije „Šinvoz“ Radomir Miljuš izrazio je veliko zadovoljstvo što su napravljeni prvi koraci ka implementaciji dualnog obrazovanja u naš sistem.

– Kompanija „Šinvoz“ uveliko širi proizvodne kapacitete, tako da i naše potrebe za svim obrazovnim profilima rastu, posebno tehničke struke, te se nadam da ćemo kroz  saradnju sa Tehničkom školom uspeti da obezbedimo tražene kadrove – rekao je Radomir Miljuš.

U ime Regionalne privredne komore direktor Predrag Stankov istakao je da je današnje potpisivanje rezultat dobro uspostavljene saradnje između grada Zrenjanina, komore, škola i privrednika i najavio otvaranje novih smerova u saradnji sa gradom i Srednjobanatskim okrugom.