Zrenjanin- Predavanje o slikaru i fotografu Jožefu Pehanu biće održano u ponedeljak, 11. juna 2018. godine, u 18h u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin kao prateći program izložbe „Jožef Pehan – umetnik na prekretnici vekova – dela iz fonda Gradskog muzeja u Vrbasu i kolekcije Mandić“, koja je publici dostupna do 16. juna 2018. godine.

Na predavanju će govoriti uvaženi istoričar umetnosti i likovni kritičar Bela Duranci, koji je svoju profesionalnu karijeru posvetio izučavanju vojvođanskih umetnika i doprineo da se delo Jožefa Pehana pozicionira u tokove moderne vojvođanske istorije umetnosti. Uz Belu Durancija govoriće i Đeze Bordaš, prozaista, novinar i kritičar, i Ferenc Nemet, istoričar kulture i fotografije vojvođanskog prostora, koautori monografije o Jožefu Pehanu (József Pechán (1875 – 1922) objavljene na srpskom i mađarskom jeziku 2008. godine.

Cilj predavanja posvećenog Pehanu je da se zrenjaninskoj publici i stručnoj javnosti približi lik i delo ovog plodonosnog umetnika, i da se repozicionira njegov značaj unutar današnje istorije umetnosti, kao i da se ukaže na bitan doprinos njegovog likovnog i fotografskog stvaralaštva kako u zavičaju, tako i u Evropi.

 

 

Da podsetimo:

Izložba „Jožef Pehan – umetnik na prekretnici vekova – dela iz fonda Gradskog muzeja u Vrbasu i kolekcije Mandić“ svečano je otvorena krajem aprila 2018. godine. Autor izložbe i teksta u katalogu je Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti iz Narodnog muzeja Zrenjanin, dok su saradnici na izložbi kustosi-istoričari Boro Vojinović i Pavle Orbović iz Gradskog muzeja u Vrbasu, i privatni kolekcionar Jovan Mandić.

Postavka obuhvata umetnička dela Jožefa Pehana iz fonda vrbaskog Muzeja u vidu slika, crteža, skulptura, ličnih predmeta i fotografija, a znatno je obogaćena i delima iz privatne kolekcije Jovana Mandića iz Novog Sada, koji pasionirano čuva Pehanova likovna ostvarenja u okviru svoje kolekcije vojvođanskog slikarstva.

Cilj izložbe je predstaviti zrenjaninskoj publici dela jednog od najznačajnijih umetnika vojvođanskog prostora, koji je stvarao na samoj prekretnici vekova, i zenit stvaralaštva dosegao u periodu uoči Prvog svetskog rata. Jožef Pehan predstavljen je zrenjaninskoj publici kao slikar, crtač, skulptor, karikaturista i dr. Zasebno akcentovan segment unutar izložbe, koji je čini sveobuhvatnom i kompleksnom, jeste i predstavljanje Pehana kao fotografa.

Jožef Pehan jedan je od najznačajnijih modernih stvaralaca, koji je svojim delima i talentom znatno obogatio likovni život i vizuelnu kulturu vojvođanskog prostora. Njegova prva samostalna izložba iz 1913. godine, koja je nakon Budimpešte obišla Vrbas, Sombor, druge gradove Bačke i pojedine gradove Ugarske, smatra se prvom modernom samostalnom izložbom na vojvođanskom prostoru.