Zrenjaninska Građanska inicijativa “Zajedno za vodu“ obratila se pismenim putem Vladi Republike Srbije. Pismo objavljujemo u celosti:

Vlada Republike Srbije
N/r predsednici Ani Brnabić

Poštovana,

Dana 25. maja ove godine, na adrese medija u Zrenjaninu stigao je dopis od strane tri kompanije koje čine “konzorcijum” za izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode u Zrenjaninu. Iako sam dopis nije potpisan, urađen je bez memoranduma… i prosleđen sa privatne mail adrese (dopis Vam šaljemo u dodatku), smatramo da je u njemu izneto nekoliko stvari koje ipak zavređuju našu pažnju, i veoma smo zainteresovani da čujemo odgovore. Kako u pomenutom dopisu stoji da su sastanku, održanom 23. maja ove godine, na kome se raspravljalo o rešavanju novonastale situacije oko postrojenja za prečišćavanje vode u Zrenjaninu prisustovali i predstavnici Vlade R. Srbije, obraćamo se Vama kao prvoj osobi ove, po nama najvažnije, institucije u Republici Srbiji.

U tekstu se kaže da je na pomenutom sastanku usaglašen model po kome će postrojenje raditi. Molimo Vas, da nam kao zainteresovanoj strani, građanima Zrenjanina, kažete koji je to model u pitanju? Takođe, želeli bi da znamo, ko je ispred Vlade Srbije učestvovao na tom sastanku i zašto Vlada Srbije nije izdala saopštenje sa zaključcima sa tog sastanka već to radi pomenuti “konzorcijum” na unapred objašnjen način? Takođe, u tekstu piše da će po isteku probnog rada (a on se već jednom desio, za slučaj da niste znali) biti utvrđena cena postrojenja i potpisan kupoprodajni ugovor između kupca i prodavca. Molimo Vas da nam pojasnite ko je kupac a ko prodavac? Da li je prodavac banka koja je obezbedila kredit za izgradnju? Ako nije, šta ona radi na sastanku? Ako jeste, zašto se kompanije koje su pobrojane u “potpisu” takođe tu pojavljuju kao investitori? Da li su te komapnije povezana lica sa Gruppo Zilio iz Italije koja je potpisnik ugovora, ili su to kompanije koje više nemaju veze sa pomenutom kompanijom iz Italije? Napominjemo da se sve kompanije iz “konzorcijuma”, po APR-u, nalaze na istoj adresi i da je u sve tri kompanije, kao odgovorno lice u pravnom licu, a za potrebe uzimanja kredita kod Erste banke uvek potpisan isti čovek. Da li taj ugovor potpisan februara 2015. godine, uopšte može biti deo bilo kakve priče kada su rokovi koji su njime propisani istekli pre nekoliko godina? Da li je kupac Grad Zrenjanin, Republika Srbija ili neko treće lice? Obzirom na trenutnu situaciju smatramo ovo veoma važnim!

Takođe Vam skrećemo pažnju da je potpisivanjem nezakonitog ugovora neko slučajno (ili namerno) doveo građanke i građane Zrenjanina pred svršen čin, odnosno da danas moramo kupiti baš to postrojenje. Na kraju, da li postoji neka politička odgovornost i zašto je niko do sada nije podneo? Svi koji su u ovom “poslu” učestvovali i dalje vrše najvažnije javne funkcije u Gradu Zrenjaninu.

Građanska inicijativa Zajedno za vodu
Građansku inicijativu „Zajedno za vodu“ predstavljaju gradski odbori političkih partija i udruženja građana koja su se okupili oko jednog cilja – rešavanja problema dobijanja čiste pijaće vode u Zrenjaninu:
Udruženje “Naš grad, naša stvar” Liga socijaldemokrata Vojvodine
Centar za zaštitu potrošača “Begej” Dosta je bilo
Demokratska stranka Vojvođanska partija
Demokratska stranka Srbije Dveri
Narodna stranka – Povereništvo Zrenjanin Pokret slobodnih građana (PSG)
Zelena stranka Socijaldemokratska stranka Srbije