Politika- Skup građana Melenaca koji se održao u nedelju 29. jula je posledica ne reagovanja i ne brige lokalne vlasti na probleme običnih ljudi. I u prethodnom periodu došlo je do oragnizovanog potpisivanja peticije meštana ovog našeg naselja. Iako se niko nije ozbiljnije upustio u informisanost oko problema, naprasno su proglašeni za nacionaliste i šoviniste. Niko ne želi javno da priča o tome šta se tamo zbiva i šta je to tačno problem?

Naime, u prethodnom periodu došlo je do kupovine i doseljavanja 11, odnosno 17 porodica koje se zvanično vode kao izbegla lica. Kao dobri domaćini, žitelji Melenaca nemaju ništa protiv toga. Međutim kako su sami istakli, kako je moguće da najveća koncentracija doseljenih je baš u njihovom mestu? Zašto nije raspoređeno i po drugim mestima, kako u okviru republike tako i u okviru opštine Zrenjanin?

Lica se vode kao izbegla iako su već 19 godina žitelji grada Beograda. Sada je odjednom doneta odluka da se izmeste iz Beograda. Koji je razlog te odluke? Kome smetaju tamo, i kako se odlučilo da se baš nastane u Melence? Lica su Romske nacionalnosti, što niko ne zamera, ali su takođe i socijalni slučajevi od kojih neki imaju i kriminalne dosijee, po rečima sugrađana. Na ovaj način se socijalni problemi prenose na našu sredinu iako i mi imamo ogromne probleme po istom pitanju. Takođe, niko neće da spominje da dolazi do pojave krađa, pretnji, fizičkih obračuna i javnog vređanja veroučitelja pravoslavne crkve kao i skrnavljenja parohije. Žitelji Melenaca žive u određenoj dozi straha, a pomoć od policije ili komunalne policije nema. Osećaju se građanima drugog reda u svojoj državi.

Ceo projekat je finansiran od strane EU. Da li su ta sredstva dobijena i gde su potrošena? Kuće su kupljene preko NVO agencije koja više ne postoji i sve po istoj ceni što izaziva sumnju da je sve pretvoreno u biznis i nečiji interes. Novi vlasnici su ih već devastirali i uništili. Sramotno je da na ovom skupu se nije pojavio predsednik same MZ Melenci. Njegovo ponašanje je kao da se to njega ne tiče. Takođe se treba zapitati da li i nekadašnji sugrađanin, a bivši gradonačelnik, Bošnjak koji radi u ministarstvu nadležnim za ovakva uređenja ima udela u ovoj odluci i dešavanjima. On nije udostojio građane da ga vide i čuju iz više navrata, iako je uredno pozvan više puta. Predstavnici lokalne samouprave su istakli da nisu učestvovali u tome.

Postavlja se pitanje kako neko vodi svoji lokalnu samoupravu, kako brine o sugrađanima ako ne učestvuje u tome ili se bar ne bori za njihove interese. Ovaj problem neće nestati. Možemo se pretvarati da ga nema ali će zasigurno doći do eskalacije.

-Od nosioca vlasti, DJB očekuje da stanu u zaštitu interesa građana Melenaca tj. grada Zrenjanina. Da se na svim nivoima bore da dođe do ravnopravne i ujednačene raspodele, da se radnje vrše javno i transparentno i da se pod hitno usvoje i rešavaju pitanja po peticiji žitelja Melenaca i to ono sto oni zahtevaju. A niko drugi ne moze znati sta je najbolje za njih od njih samih -rekao je Igor Ratković.