Politika- Novi Sad, 8. april 2017 – Ovih dana navršava se 17 godina od kidnapovanja odbornika Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina Jana Svetlika, kao i od masovnog hapšenja aktivista LSV u Zrenjaninu.
Poznato je da je tadašnja vlast Socijalističke partije Srbije i Jugoslovenske levice, u strahu od gubitka vlasti u Zrenjaninu, nasilno odvela odbornika Jana Svetlika u nepoznatom pravcu i tako ga sprečila da sa ostalim odbornicima opozicije učestvuje u radu Skupštine grada.
Otmica odbornika Svetlika bila je samo jedan od primera delovanja diktatorske vlasti Slobodana Miloševića protiv sopstvenih građana. Samo tri dana posle otmice odbornika Svetlika, na ulicama Zrenjanina uhapšeno je 23 aktivista LSV, koji su javnost pokušali da informišu o potezima vlasti.
I danas, 17 godina posle represivnih mera Miloševićevog i Šešeljevog režima prema građanima Zrenjanina, u političkom životu Srbije prisutni su pojedinci koji su aktivno učestvovali u teroru nad građanima.
Ministar u Vladi Srbije Aleksandar Vulin učestvovao je  u gušenju demonstracija protiv Miloševićevog režima, braneći ga u svojim govorima. Demonstranti protiv kojih je policija u zimu 1997. koristila vodene šmrkove pamtiće ga po rečenici: „Zar je trebalo da ih polivaju toplom vodom?!“.
LSV je još 2000. godine zatražila zabranu Socijlističke partije Srbije, Jugoslovesnke levice, Srpske radikalne stranke i Stranke srpskog jedinstva.
LSV se odmah posle 2000. snažno zalagala i za striktno sprovođenje Zakona o lustraciji i kažnjavanje svih pojedinaca koji su na bilo koji način učestvovali u zločinačkim akcijama Miloševićeve vlasti.
Nažalost, nije bilo sluha za zahteve LSV. Posledice nečinjenja lako uočavamo i danas.
Nikada nija kasno za reakciju. Lustracija je potrebna, jer je ona garant demokratske Srbije.