Zrenjanin- Liturgijom i svečanom litijom danas je u Zrenjaninu obeležen praznik Uspenja Presvete Bogorodice, poznat u narodu kao Velika Gospojina, hramovna slava Uspenske crkve i slava Grada Zrenjanina.
Kroz centar Zrenjanina prošla je svečana litija. Osim crkvenih velikodostojnika SPC i čelnika Grada Zrenjanina, u litiji su učestvovali pripadnici Policijske uprave Zrenjanin i Vatrogasno-spasilačkog bataljona Zrenjanin u svečanim uniformama, predstavnici zrenjaninskog garnizona Vojske Srbije, deca u narodnim nošnjama i građani Zrenjanina.
Iz hrama Uspenja Presvete Bogorodice litija je prošla Svetosavskom ulicom, nastavila Ulicom Kralja Aleksandra Karađorđevića, sve do Trga slobode i zatim kroz Gimnazijsku ulicu do hrama.
 
Ispred spomenika kralju Petru održana je služba na kojoj je čitano Sveto Jevanđelje, da bi  u povratku sa Trga slobode, litija prošla Gimnazijskom, Ulicom Svetozara Markovića i ponovo Svetosavskom.
   
 
Najstarija gradska pravoslavna crkva, podignuta je 1746. godine, posvećena je uspomeni na smrt Bogorodice i prema jevanđelskom predanju, danu kada se ona uznela na nebo „i predala svoj duh u ruke Spasitelja“.
Praznik Uspenja Presvete Bogorodice se, između dva svetska rata, tradicionalno obeležavao kao gradska slava i na liturgijama i kroz litiju okupljao veliki broj naših sugrađana. 2013. godine ovaj običaj je obnovljen i ponovo okuplja veliki brog građana i vernika.