Zrenjanin- Novoizgrađeni brod u zrenjaninskom brodogradilištu  porinut  je danas u reku Begej. Brod je namenjen holandskom tržištu za prevoz kontejnera, izgradnja je trajala devedeset dana, a bilo je angažovano 65 radnika. Brod je dugačak je 85 metara, visok 4,9 m, širok 9,6m, težak 450 tona i kapacitet nosivosti je 90 kontejnera.

 

Danas, nakon šest godina otvaranja stečaja „Brodogradilište Begej“, čiji je nov vlasnika kompanija „Rubikon“, ponovo proizvodi plovila, zapošljava 25 radnika, dok podizvođači zapošljavaju još 40.

Svečanom porinuću broda prisustvovali su Snežana Vučurević načelnica Srednjobanatskog okruga, predstavnici lokalne samouprave, poslovni partneri i predstavnici kompanije „Rubikon“.

 

-U prethodnom periodu nam nije bilo lako, bilo je nužno obavljati dva paralelna posla. Prvi, podizati brodogradilište koje je bilo zapušteno i u stečaju, a drugi graditi brod. Danas sa ponosom ističem da smo u kratkom vremenskom periodu ostvarili zacrtane ciljeve i da smo danas izvršili prvo porinuće plovila koje je izgrađeno u Brodogradilištu Begej od kada je ono u vlasništvu „Rubikon Shipping Company“- rekao je Marko Pražić direktor „Rubikon Shipping Company“ i istakao da je današnje porinuće vraćanje  Zrenjanina na evropsku mapu brodogradnje.

 

Snežana Vučurević načelnica Srednjobanatskog okruga istakla je da porinuće broda ima veliki značaj za privredni razvoj grada Zrenjanina i regiona.

-Veliko je zadovoljstvo danas biti ovde, jer brodogradnja koja u Zrenjanina ima veoma dugu tradiciju je ponovo obnovljena. Naše najstarije brodogradilište ponovo oživljava, zapošljava ljude i počinje sa radom rekla je Vučurević.

 

–Često se u proteklom vremenskom periodu mogla čuti želja ili težnja da se privredni subjekti koji su nekada bili nosioci razvoja Zrenjanina ponovo podignu na noge. Zahvaljujući novim vlasnicima i aktivnostima koje je sprovela lokalna samouprava i Vlada Republike Srbije došli smo  u situaciju da jedan od privrednih subjekata koji je bio nosilac razvoja Zrenjanina, „Brodogradilište Begej“ ponovo pokrene svoju proizvodnju- rekao je Saša Santovac zamenik gradnačelnika.

 

–Period od šest godina stečaja ostavilo je traga. Samo mi, koji smo zaposleni, znamo koliko je bilo teško podići ovu firmu  iz stečaja i pokrenuti proizvodnju kako bi napravila jedan brod. Brodogradilište Begej postoji još od 1947. godine i svetski je poznat brend, od tada je izgrađeno 298 objekata- rekao je Srđan Jovanović šef proizvodnje.

Zoran Đorđević I David Kopić vlasnici zrenjaniske firme C&D COLOR koja je izvodila deo radova na novoizgrađenom brodu.

Peskarenje i farbanje na ovom brodu izvodila je zrenjaninska firma C&D COLOR D.O.O koja je  osnovana 2012. godine i sarađuje uglavnom sa stranim investitorima, većinom iz Holandije i Norveške. Firma zaspošljava oko 20 radnika i dosad je uradila 25 brodova i uspešno sarađuje sa brodogradilištem u Novom Bečeju i Apatinu.

 

„Rubikon Shipping Company“ je osnovana 2017. godine u Beogradu. Upravlja flotom od 14 plovila koja su kapaciteta 25.990 tona. Posluje u brojnim evropskim državama( Ukrajna, Rumunija, Austrija, Nemačka, Holandija, Belgijija, Bugarska, Hrvatska, Srbija..). U svom poslovanju uvažava sve  standarde  Evropske unije. Reč je o regionalnom lideru transportu koji je specijalizovan za bezbedni  i pouzdani prevoz hemikalija i naftnih derivata.