U mirnom i spokojnom banaćanskom selu Jarkovac danas živi i stvara svetski priznat modni kreator Dušan de Šorđan. Čovek neverovatnog duha  i dara za pletenje, štrikanje i modu otvorio je za našu redakciju vrata svog doma i osvrnuo se na  početak njegovog stvaralaštva, ali i vrha popularnosti koje je doživeo.

 

Najmlađi od sedmoro dece, pre nego što je naučio prva slova, Dušan je naučio da štrika.

-Uz svoju sestru sam veoma rano naučio da  štrikam, toliko sam se dobro usavršio da sam tu veštinu učio devojčice oko sebe. Sa samo osam godina ispleo sam prvi džemper i upravo zbog ljubavi prema štrikanju sam se  i posvetio modi- rekao  je Dušan de Šorđan.

Zbog  te velike ljubavi  prema modi i želji u ranoj mladosti Dušan  Šorđan obreo se u svet. Iz rodnog Jarkovca sa porodicom otišao je u Ljubljanu  gde je ostavario svoje snove. Nacionalni salon, koji je u Titovo vreme oblačio prvu damu Jugoslavije, izlagao je i Dušanove  unikatne haljine od vune.

Jedna od prvih koje su ponele Dušanove modele bila je Elda Viler.

-Video sam je na televiziji kako je nosila džemper od Sirogojna i tako sam došao na ideju da ispletem haljinu za nju. Ona me je kasnije  preporučila drugima i tako su  moje kreacije nošene u Tv emisijama, na festivalima… Kvalitet njegovih unikatnih haljina i odela ubrzo su uvidele mnoge poznate ličnosti poput  Nataše Košir mis Jugoslavije 1968. godine, Saše Zajec, Marjane Deržaj, Majde Sepe…

Nakon Slovenije 1980. godine, stvaralaštvo je nastavio u Nemačkom gradu Štutgartu. U fabrici mašina za šivenje i pletenje „Faf“ imao je zadatak da osmisli mustre i modele. U nemačkom modnom časopisu uređivao je svoju stranu na kojoj je kreirao modele i davao objašnjenja za njihovu izradu.

 

Kreirao je za poznate filmske zvezde, TV ličnosti, političare, na vrhuncu njegove slave modele su nosile  Lajza Mineli, Džoan Kolins i Linda Evans,  Odri Lender iz popularne serije „Dalas“, mis Evrope Suzi Peti, čuveni fudbaler Karl Hajnc Rumenige, dr Rita Hizmunt, zatim nekadašnji gradonačelnik Štutgarta Romel, Šaka Kan i mnogi drugi.

-Nisam izlagao svoje modelu po buticima, jer nikada  nisam od sebe hteo da napravim fabriku, zbog toga mi je sin David jednom prilikom rekao:“Tata ti bi bolje uspeo da si nama okrenuo leđa“- priseća s e Dušan i ističe da je razlog toga bio samo jedan, a to je da mu je porodica uvek bila na prvom mestu.

U Kelnu je dobio prvu nagradu  za najboljeg kreatora muške mode u svetu. Godine 1984.  postaje prvak sveta u pletenju, jer je za samo minut ispleo 80 petlji, a četiri ipo sata bila su mu dovoljna da ispete ceo džemper. Ovu titulu osvojio je u konkurenciji šest muškaraca i 195 žena.

-Mnogi klijenti su postali i moji dobri prijatelji- ističe kreator vedrog duha.

Nakon što je stvorio svetsku karijeru, brojnu klijentelu širom Evrope i Amerike, ali i dobre prijatelje, 2002. godine, Dušan de Šorđan se vratio u rodni Jarkovac gde je nastavio da radi i stvara. U banatskom  selu stvorio je bajkovit dom prepun uspomena i lepote kakav samo topla umetnička duša može da izgradi i u kom njegova porodica i prijatelji rado uživaju.