Hoće li problem neprijatnih mirisa iz kafilerije biti jednako brzo rešen kao i problem neispravne vode? Godinama unazad Zrenjaninci muku muče s neprijatnim mirisom koji se širi iz kafilerije. Najgore je leti kada sugrađani koji žive na Šećerani, Ruži, 4. julu, Zelenom polju i Mužlji ne smeju čak ni prozore da otvore. Mnogo puta su se obraćali nadležnima, ali je rešenje ovog problema izostalo. Nadležne inspekcije su čak uveravale da fabrika za preradu životinjskih ostataka radi u skladu sa zakonom. Jedan od “najinteresantnijih” izveštaja komunalne policije je bio da je smrad individualni osećaj i da se ne može izmeriti.

Osim što su ovakve fabrike u obavezi da imaju odgovarajuće filtere, one moraju dva puta godišnje da angažuju stručnjake koje mere oticanje mirisa u atmosferu. Kako u zrenjaninskoj kafileriji to nisu učinili u provom polugodištu 2016. godine, protiv odgovornih lica u firmi je podneta krivična prijava. Uz to, inspekcijska služba je tražila i zabranu obavljanja delatnosti na 10 godina. Ova mera, za sada nije izrečena, a problem sa kafilerijom i dalje traje.

 

Neprijatni mirisi koji se šire iz kafilerije osim što onemogućavaju Zrenjanince da žive kao sav normalan svet, negativno utiču i na zdravlje građana. Svi koji su izloženi ovom smradu su u riziku od oboljevanja od raka. Na nedavno održanoj tribini koja je bila posvećena problemu neprijatnih mirisa iz kafilerije čulo se da ni jedan Institut u Srbiji nema licencu da meri prisutnot akroleina, koji je izrazito kancerogen, u vazduhu. To znači da mi i ne znamo koliko smo zaista izloženi ovom otrovu.

Na istom skupu predstavnik grada uveravao je prisutne da će problem s kafilerijom i neprijatnim mirisima biti ubrzo rešen. Koliko već za dva meseca. Naime, rukovodioci u kafileriji su obećali ugradnju neophodnih filtera, koji će sprečiti dalje širenje neprijatnih mirisa. Ovo je jasan znak da su čak i u kafileriji priznali da problem postoji.

 

Pokret Dosta je bilo pita nadležne kako je moguće da su sva merenja do sada pokazivala da problema nema i da je sve u granicama normale? Da li će zbog toga neko odgovarati i snositi posledice? Ako problem može da se rešti toliko brzo, zbog čega se godinama ništa nije preduzimalo? Da li je ovo samo jedno u nizu lažnih obećanja?

Podsećamo, godinama unazd ih je i te kako bilo. Koliko puta je obećano da će se problem neispravne vode za piće rešiti i da je samo pitanje dana kada će iz čemsmi poteći zdrava voda koju će Zrenjaninci moći da piju? Rokovi su pomerani od nedelje do nedelje, od meseca do meseca, pa sad i od godine do godine… A rešenja još nema ni na vidiku. Zbog toga izražavamo sumnju da će se i problem s kafilerijom rešiti u obećanom roku. Ali, mi ćemo biti tu da nosioce lokalne vlasti po ko zna koji put podsetimo šta su i kada govorili. U suprotnom bićemo spremni da se izvinimo zbog sumnji.