Povodom Dana Republike Srpske u Zrenjaninu gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima upriličio je prijem za ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi Republike Srpske Zlatana Klokića, ministra saobraćaja i veza Neđu Trninića i direktora Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađena Cicovića.

Tom prilikom vođeni su razgovori i o mogućnostima saradnje privrednih subjekata iz Republike Srpske sa privrednicima iz Zrenjanina, a današnji susret dvojice zvaničnika bio je prvi u nizu privrednih razgovora u okviru ovogodišnje manifestacije Dani Republike Srpske u Srbiji.

 

– Bili smo u prilici da razgovaramo o mogućoj saradnji na ekonomskom planu, obzirom da je Zrenjanin jedan od gradova koji je veoma interesantan kada je u pitanju funkcionisanje industrijskih zona, u Srbiji, jer veliki broj investitora dolazi zbog povoljne klime koju grad nudi. A, da je saradnja sa republikom Srpskom dobra govori i činjenica da Grad Zrenjanin ima potpisane Sporazume sa dva bratska grada, Opštinom Laktaši i Gradom Trebinjem, a u planu je i potpisivanje sporazuma sa Gradom Bijeljinom” rekao je Klokić.

 

Ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić izjavio je da je dolazak u naš grad bilo njegovo opredeljenje na osnovu karakteristika budući da je Zrenjanin grad koji je u usponu i “ima pokazatelje koji ukazuju da je to možda najperspektivniji grad u Srbiji za industrijski razvoj”.

– Nas inetersuju iskustva, posebno u razvoju industrijskih zona, privrede, želja nam je da uspostavimo kontakt i iskoristimo iskustva koje u Zrenjaninu već postoje, jer, Republika Srpska je u ekspanziji, svi su pokazatelji dobri , ali sigurno ima prostora za unapređenje, a Zrenjanin je sredina čija bismo iskustva želeli da koristimo. Zadovoljstvo što sam ovde, posebno je jer je značajan broj žitelja Zrenajnina poreklom sa naših krajeva i postoji i taj, emotivni element – rekao je Trninić.

 

Ministar Trninić podsetio je i na nedavno održanu zajedničku sednicu dve Vlade na kojoj je dogovorena realizacija niza značajnih projekata među kojima najznačajniji – izgradnja dve centrale na Drini vrednosti 200 miliona evra.

 

– Srbija značajno pomaže Republiku Srpsku, izgradlila je most između Ljubovije i Bratunca, ulaže u infrastrukturu u bolnice, škole, vrtiće a mi tamo tim objektima uglavnom dajemo ime Srbija pokazujući koliko cenimo i volimo i napredujemo u saradnji sa Srbijom – rekao je on.

 

 

 

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da osnovni zadatak Predstavnštva jeste da podstiče i unapređuje saradnju između Republike Srpske i Srbije, a jedan od načina jeste i manifestacija “Dani Republike Srpske” koju organizuju šestu godinu za redom, a treću godinu u Zrenjaninu.

 

– Pored kulturno umetničkog programa, ove godine u 19 gradova i opština, radimo i na podsticanju ekonomske sardnje i na ovakav način, posetom naših najviših predstavnika gradovima i opštinama želimo tome da damo puni doprinos – rekao je Cicović.

Gradonačelnik Janjić izrazio zadovoljstvo što visoki funkcioneri Republike Srpske tokom cele godine posećuju naš grad, a da je posebno počastvovan današnjom posetom dva ministra.

 

– Ne mogu da kažem da mi ne prija njihovo viđenje Srbije, Zrenjanina i naših potencijala, a naravno da smo iskoristili priliku i da razmenimo iskustva, da vidimo kako ćemo pre svega spajati naše privrednike. Mislim da to jeste osnovni cilj i zadatak kada se sretnemo, ali i da uživamo u kulturno umetničkom programu – rekao je gradonačelnik Janjić.

 

 

 

 

 

U sklopu “Dana Republike Srpske” danas će u Biblioteci “Žarko Zrenjanin“ u 17 sati biti otvorena izložba „Zemljom Hercegovom“ i promovisana izdanja SPKD „Provjeta“ Gacko. O izložbi će govoriti Ivana Grujić i Aleksa i Radomir Vučković, a o „Provjetinim“ izdanjima: akademik Vojislav Maksimović, prof. dr Miloš Kovačević i Radomir Vučković, predsjednik SPKD „Provjeta“ Gacko. Svoju poeziju kazivaće Mila Stašević-Gaćinović i Dragutin Papović.

 

 

 

 

 

Pre prijema održana je i konferencija za novinare na kojoj je najavljeno da će u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ banjalučki DIS teatar izvesti predstavu „Neizgovoreni glasovi“.(nastalu u koprodukciji sa zrenjaninskim Cekomom i mladim ljudima iz Mostara, banja Luke, Skoplja). Autor je Ognjen Bogdanović, a u režiji Nelka Nelkovskog igraju: Marko Bojić, Milan Bogdanović, Dušan Urošević, Kristina Čulić, Haris Habibija, Neda Kovač, Nadežda Sekulić i Svetozar Babić.

Izvor: zrenjanin.rs