Zrenjanin- Sinoć je u Savremenoj galeriji u Zrenjaninu otvorena  izložba fotografija sa Prve fotografske kolonije u Zrenjaninu pod nazivom „Grad fotografima fotografi gradu“ autora Jovana Njegović Drndaka.

 

Učesnici Prve fotografske kolonije sa autorom izložbe Jovanom Njegovićem Drndakom

Fotografski dokumentacioni centar u saradnji sa Savremenom galerijom Ečka, a pod pokroviteljstvom grada Zrenjanina priredio je izložbu Prve fotografske umetničke kolonije na kojoj je učestvovalo deset majstora fotografe: Igor Mandić, Imre Sabo, Miroslav Predojević, Željko Sinobad, El Gvojos, Milan Marković, Darko Dozet, Geza Lenert, kao i specijalni gosti iz Republike Srpske Radoje Elez, a iz Republike Hrvatske, Branka Mumalo. Na izložbi su predstavljene fotografije nastale tokom boravka i rada fotografa u koloniji.

-Ideja za ovu izložbu je nastala na osnovu tradicije koju Zrenjanin kao grad ima. Maja meseca smo počeli izložbom koja je bila presek fotografije iz perioda od 1853. do Prvog svetskog rata. Kroz taj presek fotografije i fotografskog stvaralaštva u prošlosti pokušali smo da ukažemo na tradiciju koju ovaj grad ima. Sa druge strane ovo što posetioci sada mogu videti je rezultat savremene fotografije, odnosno fotografa koji su  doprineli ovoj manifestaciji, a pripadaju vrhu srpske fotografije – rekao je Jovan Njegović Drndak autor izložbe.