Prošlog vikenda, od 3. do 5. juna, u Zrenjaninu je održan 9. Horski festival „Slobodan Bursać“. Osim zrenjaninskih horova na festivalu su gostovala i tri hora iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, četiri hora iz Novog Sada i Sombora kao i dva dečija hora iz Beograda i Novog Sada koja su nastupili u okviru horskog matinea. Festival je pratila i izložba posvećena 35. godišnjici osvajanja titule „Hor Sveta“ koju je Muzičko društvo „Josif Marinković“ osvojilo u Langolenu 1987. godine. Upravo tim povodom pomenuti hor se okupio u originalnoj postavi i svojim nastupom je zatvorio ovogodišnji festival.

 

Nakon završenog festivala razgovarali smo sa Vladimirom Stojkovićem, direktorom festivala i Vladimirom Đurićem, pomoćnikom direktora – rukovodiocem programske službe Kulturnog centra Zrenjanina koji su nam preneli svoje utiske i zapažanja o ovogodišnjem festivalu.

 

„Deveti Horski festival „Slobodan Bursać“ je ostao za nama, protekla su tri dana horskog praznika gde su se pred prepunom salom Kulturnog centra pradstavila 23 hora u tri večernja termina i jednim prepodnevnim matineom dečijih horova. Zrenjanin je opet pokazao i Srbiji i regionu, ali i svome gradu, da je rasadnik horova koji su proistekli od hora Muzičkog društva „Josif Marinković“. Na festivalu su se osim zrenjaninskih horova predstavili i horovi iz Bosne i Hercegocine i Hrvatske, ali i gosti iz Sombora, Novog Sada i Beograda. Kruna celog festivala bio je nastup bivšeg hora „Josif Marinković“ koji je okupio preko sto pevača koji su prošli kroz hor a najveći deo njih činio je postavu koja je pre 35 godina po prvi put u istoriji horskog pevanja na svetu, osvojio nagradu „Hor Sveta“ u Langolenu u Velikoj Britaniji 1987. godine. Hor je te večeri na repertoaru imao najveće bisere srpske duhovne muzike pevajući Mokranjca, Hristića ali i Rahmanjinova vođeni sigurnom rukom dirigenta Andreja Bursaća. Veliko mi je zadovoljstvo i ponosan sam na trediciju koju negujemo ovoliko godina, a festival je samo podsetnik da će ime i duh Slobodana Bursaća još dugo ostati u srcima onih koji su imali privilegiju da žive i pevaju zajedno sa njim. Ostaje nam da sve ovo prenesemo novim naraštajima u nadi da će nastaviti našim putem!“, rekao je Vladimir Stojović – Coka, direktor festivala.

 

9. Internacionalni Horski festival obeležilo je ponovno okupljanje hora „Josif Marinković“, povodom godišnjice osvajanja nagrade „Hor sveta“ u Langolenu i njihov nastup na zatvaranju festivala.

„Od samog osnivanja ovog festivala naša ideja je bila da on postane Gradska manifestacija, a ne samo još jedan od programa koji se realizuje u Kulturnom centru Zrenjanina. Za to postoji mnogo razloga. Dometi horskog pevanja stavili su na kulturnu mapu Evrope naš grad i taj epitet „Grad Horova“ zaista nam pristaje. Naš zadatak je da tradiciju koju smo nasledili pretočimo u budućnost koju zajednički stvaramo sa svim partnerima. Program na matineu našeg festivala svedoči da smo na pravom putu. Zajedničko izvođenje pesme „Ovo je zemlja za nas“ bilo je pravo uživanje za sve prisutne u Velikoj sali“, rekao je Vladimir Đurić, rukovodilac programske službe Kulturnog centra Zrenjanina.

„Drago nam je da su našu ideju počeli da prepoznaju i privrednici u našem gradu, o čemo svedoči i prva značajnija donacija koju je festival dobio“, istakao je Vladimir Đurić.

 

I ove godine oreganizatori festivala bili su Kulturni centar Zrenjanina i KulturKick Creative Productions.

Foto: Ljiljana Stojaković