U okviru trodnevne kulturno-sportske manifestacije „Dani sela 2018“, Asocijacija žena Krajišnik organizovala je drugu po redu manifestaciju „Bosanski lonac“ koja neguje tradiciju pripremanja najboljeg bosanskog jela.

Mirjana  Umićević predsednica Asocijacije  žena Krajišnik izrazila je veliko zadovoljstvo  što je ovogodišnju manifestaciju  uveličalo veliki broj udruženja.

– Manifestaciju „Bosanski lonac“ organizujemo u cilju očuvanja tradicije i prezadovoljni smo odzivom. Pripremili smo takmičenje u kuvanju tradicionalnog bosanskog jela i osmislili koncept zanimljivih igara za današnji dan. Mini pijaca je sjajna prilika da žene pokažu svoje umeće, izlože rukotvorine i domaće proizvode – rekla je Mirjana  Umićević.

 

 

U kulturno umetničkom programu učestvovale su Vanja Umičević, Katarina Nikolić i devojčice iz Udruženja „Livađanke“.

 

Celodnevni program pre svega obeležilo je dobro druženje  prisutnih gostiju i  sedam ekipa koje su učestvovale na takmičenju za najbolji „Bosanski lonac“.

 

 

Ljubinka Miškov članica Udruženja žena „Livađanke“ iz Aleksandrova istakla je da se Udruženje rado odaziva na ovakva druženja i otkrila recept za ovo tradicionalno jelo.

-Pravi bosanski kupus se kuva u zemljanoj posudi, koja  se prvo namaže sa domaćom mašću, zatim se na dnu poređa domaća slanina kako bi se tokom kuvanja kroz jelo probijao miris dimljenog, zatim sledi kupus, pa red  rebarca, opet kupusa, kolenice i na kraju naravno glavni sastojak -kiseli kupus. Sve ovo naliti vodom, poklopiti i staviti na tihu vatru da se kuva najmanje tri sata bez mešanja. Od začina se koristi samo so i nikako se ne stavlja zaprška- rekla je Ljubinka Ljupka Miškov.

 

U okviru manifestacije održano je i takmičenje u bacanju kupusa sa ramena i brzo skakanje u džakovima.

 

-Učesnici ne bacaju pravi kupus, već je naša umetnica Milena Škrbić oslikala kupus na lopti, a  svi pobednici dobijaju medalje i diplome- objasnila je predsednica.