Zrenjanin- Na Odeljenju za zbrinjavanje i prijem urgentnih stanja Opšte bolnice Zrenjanin znatno je povećan broj pregleda u odnosu na raniji period, što dovodi do otežanog rada Odeljenja i dužeg čekanja pacijenata.

Na osnovu statističkih podataka, postojeće dokumentacije, uočena je tendencija porasta broja pregleda. U prethodnih nekoliko godina, prosečan broj mesečnih pregleda je iznosio oko 5 300, a sada se taj broj približio na 6 000. U ranijem periodu je od ukupno pregledanih 10% bilo prvog reda hitnosti, a sada se taj broj sveo na svega 4,75%.

80% pregledanih su trećeg reda hitnosti. To su oni koji po svim doktrinama ove službe, nisu morali da se jave Urgentnom centru. Broj takvih pregleda je najveći noću ili vikendom.

Svrha Odeljenja je da u ograničenom prostoru, sa ograničenim ljudskim i dijagnostičkim resursima pružimo uslugu, što većem broju pacijenata to jest onima kojima je najneophodnije.

Angažovanjem lekara, dijagnostike, pa i lekova za pacijente trećeg reda hitnosti, dovodimo u pitanje pravovremeno zbrinjavanje onih koji su prvog reda hitnosti.

-Na Odeljenju za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja bolesnici se pregledaju po redu hitnosti, a ne po redu dolaska.  Trijaža je sistem racionalizacije i prioritetnog reagovanja u radu  i radi se po standardizovanoj i stručnoj metodologiji, odnosno pružiti što bržu uslugu pacijentima  kojima je ona neophodna i odrediti pacijente koji mogu da čekaju- rekla  je dr. Danijela Rackov  šef Odseka prijemno trijažne ambulante sa sanitetskim prevozom.

-Deca i trudnice uvek imaju prednost. Pacijenti sa bolovima imaju tegobu koja je jako neprijatna ili povreda , ali takvo stanje može da sačeka neko vreme, odnosno ne iziskuje hitno reagovanje. Iz iskustva smo primetili da dolazi veliki broj pacijenata koji nisu životno ugroženi i da mogu da čekaju pregled  po pravilima  i do 6 sati. Zato je mnogo svrsihodnije javiti se izabranom lekaru koji vas poznaje i zna vašu medicinsku istoriju te  će brže i preciznije doneti dijagnozu- istakla je Danijela Rackov.

U slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja građani treba da se jave:

1. Izabranom lekaru, koji ima uvid u zdravstveno stanje, može adekvatno i najbolje da
proceni stepen progresije tegoba. Ukoliko proceni da je stanje hitno, ordinira
terapiju i upućuje pacijenta kolima Službe hitne medicinske pomoći u Urgrntni
centar.

2. Dežurnim ambulantama u gradu

3. Službi hitne medicinske pomoći u kojoj  rade najobučenije ekipe za ukazivanje hitne pomoći. To su specijalisti urgentne medicine, a u slučaju potrebe dolaze u pratnji bolesnika na Odeljenje za prijem i zbrinjavanje hitnih stanja.

-Samo 8,6% pregledanih pacijenata je primljeno na bolničko lečenje, što ukazuje na činjenicu da se naši sugrađani za pomoć ne javljaju izabranom lekaru niti Službi hitne medicinske pomoći, već se za svaku medicinsku uslugu javljaju Odeljenju za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja zrenjaninske bolnice. Na taj način ugrožavaju pravo vreme zbrinjavanja stvarno hitnih stanja- naglasila je Maja Sladojević koordinator za odnose s javnošću  Opšta bolnice „Đorđe Joanović“.