U zrenjaninskoj Multimedijalnoj sali Gradske kuće, održana je Konferencija za medije povodom održavanja 26. plivačkog Kupa Zrenjanina. Novinarima su se obratili pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura, predsednik PK Proleter Vladislav Vlaisavljević i Dragan Jocić direktor takmičenja.

-Ovo je još jedan veliki sportski događaj koji ima bogatu tradiciju, uz masovnost i visok kvalitet i ima podršku Grada. Međunarodnog je karaktera, kao i prethodnih godina, organizacija će biti na visokom nivou. Na ovom takmičenju su se obarali rekordi i neka tako bude i sada – kazao je Salapura.

Takmičenje će trajati četiri dana, od 1. do 4. novembra i nalazi se u zvaničnom kalendaru Svetske plivačke federacije, kao kvalifikaciono za SP. Očekuje se više od 500 učesnika i, po prvi put, takmičiće se i Afrikanci.

-Dolazi reprezentacija Alžira, prva zemlja sa afričkog Kontinenta, koja će da učestvuje na našem Kupu. Očekujemo rekordan broj učesnika i mora da se zahvalimo Gradu Zrenjaninu i sponzorima na podršci i velikoj pomoći, jer bez njih ne bi mogli da organizujemo ovako veliko takmičenje. Lane smo obeležili 70 godina i nastavljamo da i dalje budemo uspešni – istakao je predsednik Proletera Vlaisavljević.

Otvaranje takmičenja zakazano je za četvrtak (17,45), a sva četiri dana kvalifikacije će počinjati od 10, a finalne trke od 18 časova.

-Svake godine rastemo i nivo turnira podižemo – naglasio je Jocić. – Ovo je najače takmičenje u regionu i jedino u Evorpi koje traje četiri dana. Učestvovaće plivači iz 13 zemalja, uz pet reprezentacija, Alžira, Sirije, Grčke, Turske i Makdeonije, biće i 55 klubova. Doći će Madjar Dudaš, Grk Apostolos koji ima medalju sa EP, zatim Ukrajinka Igunar koja pliva za Tursku  i juniorska je rekorderka i svetska prvakinja, Alžirac Ousama je bio prvi na MI i da ne nabrajam. Biće i naši reprezentativci koje će da predvode Čaba Silađi i Velimir Stjepanović.

 

 

U Proleteru su se maksimalno angažovali da organizacija Kupa zrenjanina bude na najvišem nivou. Domaćin će imati i najviše takmičara. Najavili su učešće seniora, juniora i kadeta i biće ih oko 70.

 

Tekst: B. Cvijetić