Sport- Prvog dana Sajma sporta na manježu Novosadskog sajma, u organizaciji Konjičkog centra „Novosadski sajam“ , a pod okriljem Konjičkog saveza Vojvodine, održano je finale Otvorenog Prvenstva AP Vojvodine u vožnji zaprega.

Finalnom kolu prethodila su dva kola koja su održana u junu mesecu u Somboru i u julu u Ravnom Selu, a u tehničkoj organizaciji KK „Quarter“, takmičari su pred završno kolo imali dosta izjednačene rezultate, tako da je treće finalno kolo donelo dodatna uzbuđenja.

U konkurenciji seniora vozača , a takmičarskoj kategoriji dvoprega, startovalo je deset zaprega iz svih krajeva Vojvodine, uređivač parkura Nemanja Pavlović dizajnirao je parkur staze duge 800m, a sastojala se iz 18 kapija, optimalno vreme za vožnju bilo je 192sekunde.

Kako se moglo čuti među takmičarima, bio je ovo izuzetno zahtevan parkur i kako rekoše na svetskom nivou. Uprkos velikom pritisku i očekivanjima dvadesetogodišnji senior, Dragan Trnjakov, koji je branio boje zrenjaninskog konjičkog kluba „Quarter“ , vozivši Conversano Weru i 6 Vilu III, parkur je provezao u svom maniru, napravivši dve greške u parkuru, a vozivši najbrže 166,78 sekundi, što je na ovako zahtevnoj stazi bilo dovoljno za pobedu. Ostavivši iza sebe drugoplasiranog Nikolu Živančevića iz KK „Kentar“ 181,76 (-6), trećeplasiranu Terez Keresteš iz Subotičkog  KK“Favory“ 206,12 (-7,06) itd.

Uzevši u obzir da je u sva tri kola Otvorenog Prvenstva AP Vojvodine senior  zrenjaninskog KK „Quarter“ Dragan Trnjakov slavio u takmičarskoj kategoriji dvoprega, ukupno je osvojio maksimalnih 45 prvenstvenih bodova, te mu je zasluženo pripala titula Prvaka AP Vojvodine 2018.godine. Srebrno odličje sa ukupno 33 boda pripalo je Nikoli Živančeviću, dok je bronzano odličje pripalo gospođi Terez Keresteš.

U konkurenciji juniora vozača dvoprega, bila je takođe dosta napeta situacija, nakon dva kola Nikola Cvjetićanin (Prvak AP Vojvodine 2017.g) i Milica Petrov juniorka KK „Quarter“ imali su izjednačen broj bodova 28, te je ovo bila utakmica odluke. A parkur kao što su i seniori rekli zahtevan i na svetskom nivou.  Nakon što je parkur provezao Nikola Cvjetićanin u vremenu 175,26 sekundi , a sa šest kaznenih poena zbog dve greške u parkuru, svi su sa nestrpljenjem iščekivali šta će uzdanica KK“Quarter“  Milica Petrov da uradi u parkuru.  Šesnaestogodišnja Milica Petrov, leteći po parkuru dok su na drugom kraju kajasa bili Conversano Canissa i 907 Zora XXXV, prolazila je kroz kapije kao da ih uopšte ni nema, što rekoše njene kolege „vozi onako kako samo ona zna“. Istina i ona je napravila dve greške, za šta je dobila 6 kaznenih poena, ali je vozila mnogo brže od svog najvećeg rivala provezavši parkur u optimaplnom vremenu 169,20 sekundi, što je bio drugi vremenski rezultat dana. Bilo je svima jasno, da je Milica pobednica utakmice, a samim time i nosilac titule Prvaka Vojvodine 2018. Godine u konkurenciji juniora vozača dvoprega sa ukupno 43 boda. Nikola je ove godine morao da se zadovolji srebrnim odličjem sa ukupno 41 bodom, dok je treće mesto pripalo Miličinoj klubskoj koleginici  Aleksandri Trnjakov , koja je u utakmici zauzela treće mesto te i u ukupnom plasmanu sa 36 bodova osvojila bronzano odličje Prvenstva AP Vojvodine.

„Jako sam uzbuđena i srećna, zbog osvajanja titule Prvaka Vojvodine, svake godine sam bila u vrhu i osvajala turnire i odličja, ali mi je za titulu Prvaka uvek malo nedostajalo. Ove godine iako mi mnoge stvari nisu išle na ruku počeev od prvog kola i druge konje sam vozila, a ne moje na koje sam navikla, ali sam uspela da uprkos svemu  budem najbolja kada je najviše potrebno, to mi ovu titulu čini još značajnijom.“ –rekla je vidno uzbuđena Milica.

U kategoriji četvoroprega, samo bod razlike je bio pred finale, Milan Gaković  KK „Vezir“ iz Kucure (28 bodova) , a branilac titule osvojene 2017 godine, Dragan Trnjakov KK „Quarter“, (27 bodova) . Ipak parkur dug 790m, koji je činilo 17 prepreka, a za čiju vožnju je bilo predviđeno 198 sekundi, bez greške je provezao mladi staparac  Dragan Trnjakov, a sa malim prekoračenjem vremena 200,36, što mu je donelo 1,18 kaznenih poena. Milan Gaković, parkur je provezao sa šest kaznenih poena, a u vremenu 187,74 sekunde. Na taj način Dragan Trnjakov je slavivši u finalnom kolu ukupno osvojio 42 prvenstvena boda, što mu je donelo titulu Prvaka AP Vojvodine u vožnji četvoroprega, a do koje ga je dovela njegova čuvena četvorka dobro uigranih konja Conversano Wera, Wera, 6 Vila III i 9 Vila II, dok je srebrno odličje sa 41 prvenstvenim bodom otišlo u ruke Milana Gakovića.

Na taj način Dragan Trnjakov je pored odbrane titule u konkurenciji četvoroprega osvojio duplu krunu Otvorenog Prvenstva AP Vojvodine okitivši se titulom prvaka i u konkurenciji dvoprega , što do sada nikome nikada nije pošlo za rukom.

„Ovo je definitivno moja sezona kada je reč o Prvenstvu Vojvodine, u konkurenciji dvoprega sam dominirao u sva tri kola, već nakon prva dva kola ostvarivši dve pobede sam napravio znatnu bodovnu razliku u odnosu na ostale kolege vozače, što mi je obezbedilo sigurno prvo mesto pa sam u ovo treće kolo ušao mnogo opuštenije od ostalih vozača. A što se tiče odbrane titule u četvoropregu koju sam osvojio prošle godine isto na manježu Novosadskog sajma, ove godine sam napravio grešku u prvom kolu, pa je i pored pobede u drugom kolu, bilo zaista jako napeto u zadnjem kolu na bod razlike sam bio sa Milanom Gakovićem, koji je fantastičan vozač i bukvalno su nijanse odlučile. Tako da mi nije ni malo bilo lako. Ali krajnji rezultat je ono što me posebno raduje jer niko nikada do sada nije uspeo da osvoji obe titule Prvaka Vojvodine. „

Njegova klubska koleginica MilicaPetrov ponela je titulu Prvaka u konkurenciji juniora vozača dvoprega. I na taj način su doveli do toga da je njihov Konjički klub „Quarter“ iz Zrenjanina apsolutni Prvak AP Vojvodine u vožnji zaprega, sobzirom da su prvaci u svim takmičarskim i uzrastnim kategorijama, čime takođe ne može niti jedan Konjički klub da se pohvali.

Vozačima zaprega u Srbiji, predstoji još finale Otvorenog Prvenstva R.Srbije u koje je na programu 20-22.oktobra, na terenima Ergele Kelebija i KK „Favory“. Što će biti kruna sezone u disciplini konjičkog sport vožnja zaprega.