Zrenjanin- U utorak, 2. oktobra u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina, će biti otvorena putujuća izložba Beogradske internacionalne nedelje arhitekture 2018: „Ivan Antić – Arhitektonično“. Autori izložbe su Igor Marić i Dijana Milašinović Marić. Otvaranje je zakazano za 19 časova.

Na izložbi će se predstaviti najznačajnija dela Antićevog stvaralaštva i deo dokumentacije do sada nepoznat  javnosti, arhitekte čija je nedvosmislena arhitektonika jedinstvena i upečatljiva. 

 

Arhitektonski opus Ivana Antića (Beograd, 1923-2005.), profesora beogradskog Arhitektonskog fakulteta, redovnog člana SANU, člana Krunskog saveta, jednog od najznačajnijih srpskih graditelja, čije su građevine stvarane u vremenskom rasponu od gotovo pedeset godina, predstavlja u oblikovnom u konstruktivnom i sadržinskom smislu, gotovo ovaploćenje ideala doba u kojem je stvarao. Njegov obiman i nagrađivan opus sadrži brojna realizovana i projektovana arhitektonska dela, među kojima su remek-dela srpske arhitekture kao što su Muzej savremene umetnosti na Ušću, Muzej u Šumaricama (sa Ivankom Raspopović) ili Sportski centar „25 maj“, potom sportska hala „Pinki“ u Zemunu, olimpijski bazen na Poljudu u Splitu, kompleks Dom pionira, sa zgradom RTB i pozorištem „Duško Radović“ u Beogradu, hoteli „Breza“ u Vrnjačkoj Banji, „Narvik“ u Kikindi ili hotel „Hajat“ u Novom Beogradu, zgrada SUP-a na Guberevcu, Dom „Politike“ u Krupnju i druga, koja su sva svrhovite i estetizovane graditeljske forme, gotovo sublimati opredmećenja sadržinskih i konstruktivnih zahteva.

 

Izložba je otvorena u Kulturnom centru Zrenjanina do 19. oktobra.