U četvrtak, 4. aprila 2019. godine  u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin sa početkom u 18 časova, umetnica Nadežda Kirćanski, dobitnica nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, preneće svoje utiske sa učešća na konkursu za to priznanje, kao i sa studijskog boravka u Residency Unlimited u Njujorku. Uvodničar predavanja je Olivera Skoko, viši kustos-istoričar umetnosti.

Nadežda Kirćanski (1992, Zrenjanin) je 2017. godine završila master studije na Fakultetu likovnih umetnosti (odsek vajarstvo), a trenutno je na doktorskim umetničkim studijama na istom fakultetu. Učestvovala je na više od 20 grupnih i realizovala četiri samostalne izložbe. Osim nagrade “Mangelos”, dobitnica je i pohvale u okviru nagrade za crtež Fondacije Vladimira Veličkovića za 2018. godinu, te nagrade “Sreten Stojanović, profesor ALU” FLU za dostignuća u skulpturi 2017. godine.

Nagrada „Dimitrije Bašičević Mangelos“ je namenjena vizuelnim umetnicima do tridesetpete godine i dodeljuje se za osoben i izvanredan višegodišnji umetnički rad, koji podrazumeva zaokruženo kritičko i estetsko promišljanje i realizaciju, ostvarene u kontinuitetu. U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada „Dimitrije Bašičević Mangelos“ se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku u trajanju od 8 nedelja.