Zrenjanin- Salon Narodnog muzeja Zrenjanin sa pravom je u ponedeljak, 1. oktobra bio prepun, jer je otvorena prva izložba u Srbiji koja obrađuje ženske sportske uspehe i rezultate u jednoj sredini pod nazivom „Žensko lice sporta u Zrenjaninu“.  Na 35 panoa  predstavljene su najbolje sportistkinje našeg grada i njihovi rezultati, kao i sportske medalje, pehari, dresovi i ostali sportski rekviziti.

Autori izložbe su Siniša Onjin, kustos-istoričar i Stojanke Lekić pokrajinska poslanica, bivša sportistkinja i dugogodišnja sportska radnica.

Na svečanom otvaranju pored autora izložbe govorili su i Jelena Gvozdenac Martinov direktorka Muzeja, profesor dr Zoran Milošević, recenzent i Simo Salapura pomoćnik gradonačelnika.

-Ženama su danas dostupna sva sportska borilišta, ali nije oduvek bilo tako. Učešće žena u sportu ima dugu istoriju koja je obeležena podelom i diskriminacijom, ali je ispunjena vrhunskim dostignućima sportiskinja koje su znatno uticale i na  rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena i devojaka. Cilj izložbe je da podseti na žene koje su možda manje poznate mlađim generacijama, a u svet sporta krenule iz naše sredine i bile veoma uspešne, a potom su svojim znanjem i iskustvom doprinele razvoju i popularizaciji disciplina kojima su se bavile- rekla je Stojanka Lekić bivša sportistkinja i dugogodišnja sportska radnica, a danas poslanica u skupštini AP Vojvodine i podsetila na uspešne vrhunske sportiskinje našeg grada, na Margit Kristijan nekadašnjuvišestruku prvakinju države u mačevanju, na atletičarku Vukosavu Đapić Atanacković, Ivanu Španović, odbojkašice Jovanu Brakočević i Maju Ognjenović i mnoge druge koje su doprinele da Zrenjanina bude grad sportova.

 

Siniša Onjin kustos-istoričar Narodnog muzeja i autor izložbe podsetio je na istoriju ženskog sporta u Zrenjaninu,  da je davne 1855. godine jedan hroničar zapisao da su tada žene posećivale novootvorenu školu plivanja na Begeju i istakao da su baš te žene bile odvažne i rešene da razobliče i unište mitove da se sportom mogu baviti samo muškarci.

-Posle plivanja i klizanja, žene iz Velikog Bečkereka počinju da nalaze svoje mesto i u veslačkom sportu. Već od 1890. godine ženska srca osvaja tenis, a list Torontal zapisao je 26. aprila 1896. godine da je jedna dama prvi put provozala bicikl glavnom ulicom našeg grada. Plejade zrenjaninskih sportiskinja donele su mnoštvo  medalja našem gradu, a uspesi su krunisani velikim olimpijskim dostignućima, tako su u Rio De Žaneiru 2016. godine zrenjaninske sportiskinje  Jovana Brakočević i Maja Ognjenović okitile  srebrnim medaljama u odbojsci, a Ivana Španović bronzanom u skoku u dalj- rekao je Siniša Onjin.

 

-Zrenjaniinska i šira javnost, vrlo rano je upoznala blagodeti igre, fizičkog vaspitanja i „takmičenja“ sa drugima i sobom, zarad slave pobednika ili vlastitog zdravlja i zadovoljstva. U slavu svih heroina Zrenjanina,  ova izložba je samo jedan putokaz u društvu bez diskriminacije i trajan zapis o univerzalnosti ljudskih prava- rekao je profesor dr. Zoran Milošević recezent izložbe.

Izložba će trajati do 10. novembra 2018. godine.