Zrenjanin- Zrenjanin je danas domaćin manifestaciji „Izađi mi na teglu“, petnaest ekipa ima priliku da pokaže svoje umeće u spremanju ajvara, tradicionalnog banatskog specijaliteta. Zahvaljujući brojnim sponzorima uz čiju se pomoć karavan iz godine u godinu razvija, nagradni fond za ovu sezonu je rekordan i iznosi oko 1.500.000 dinara.

 

Posetioci će danas  pored takmičarskog dela moći da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu, kao i u  „Tegla bazar-u”, gde će moći da kupe zimnicu, ručne radove, med i suvenire.

 

Ovogodišnju manifestaciju „Izađi mi na teglu“ otvorio je zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

-Manifestacija „Izađi mi na teglu“ se održava u 30 gradova i  ono što je veoma značajno da je jedan od tih gradova i Zrenjanin. Danas  imamo 15 Udruženja koja su prisutna, a pobednik ovog takmičenja ide u Beograd na finalno takmičenje  i nadam se da će današnji pobednik odneti i pobedu u finalu u Beogradu- rekao je Saša Santovac.

-Ovo je peta jubilarna sezona karavana, krenuli smo 17. avgusta iz Beograda i završićemo 13. oktobra velikim finalom koji će okupiti preko 30 najboljih ajvar majstora koliko smo i gradova obišli. U prethodne četiri sezone obišli smo preko 100 gradova, imali smo oko 9.000 učesnika, oko 500 takmičarskih ekipa po sezoni i napravljeno je oko 17.000 tegli ajvara- rekla je  Ljiljana Vukotić iz organizacije karavana „Izađi mi na teglu“.

Direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina istakao je da je promocija turističke ponude veoma bitna za naš grad i okolinu, kao i da je ovo još jedna manifestacija u nizu koja iz Zrenjanina šalje lepu sliku u svet.

 

Gastronomski karavan „Izađi mi na teglu“ i ove godine stigao je u naš grad, to je veliko nacionalno takmičenje u pripremanju ajvara. Organizatori manifestacije realizovali su današnje takmičenje u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Zrenjanina. Imamo maksimalan broj takmičarskih ekipa, a pobednik dobija šporet Smederevac i  direktno se plasira u finale koje će biti održano 13. oktobra u Beogradu- rekla je Ivana Bogaroški koordinatorka manifestacije.

 

Ovogodišnji pobednik manifestacije „Izađi mi na teglu“ u Zrenjaninu biće progoglašen oko 17 časova.

Veliko finale će okupiti pobednike iz svih gradova i održaće se 13. oktobra u Beogradu gde će vlasnik recepta za pobedu biti krunisan za kralja ajvara i poneće titulu najboljeg ajvar majstora u 2018. godine.