Zrenjanin- Povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životinja JKP „Čistoća i zelenilo“ Zrenjanin je u Prihvatilištu za napuštene životinje organizovalo druženje i edukaciju za učenike srednje škole „Uroš Predić“, (smer zaštita životne sredine) i VI1 OŠ „Žarko Zrenjanin“ koji su došli sa nastavnicom Jelicom Popov i donirali hranu za pse u Prihvatilištu.

Đaci su mogli da saznaju sve što ih interesuje o zaštiti i dobrobiti životinja, udomljavanju, kako treba brinuti o kućnim ljubimcima, jer su oni deo naših porodica, da iste nikada ne treba prepustiti ulici, odnosno izbaciti ih, jer životinje znaju biti jako dobri prijatelji ljudima. Gosti tokom druženja bili su i članovi Kinološkog društva Zrenjanin na čelu sa predsednikom Vladimirom Vujinom.

  

Poznato je da  JKP Čistoća i zeleniloZrenjanin obavlja delatnost neškodljivog uklanjanja pasa i mačaka lutalica sa ulica grada Zrenjanina. Problem napuštenih životinja je ozbiljan problem i u rešavanje ovog problema treba da se uključe svi, pored nadležnih državnih institucija i „Čistoće“ i sami građani treba da daju svoj doprinos rešavanju problema napuštenih životinja tako što treba da znaju šta su njihove obaveze prema kućnim ljubimcima.

Obaveza je svakog građanina koji ima kućnog ljubimca, da ga obeleži (čipuje), vakciniše, da brine o svom kućnom ljubimcu i da ga ne napušta i ne pušta iz kuće bez nadzora.

-Ukoliko se opredele da nabave kućnog ljubimca, građani moraju znati da to podrazumeva određene obaveze koje se moraju ispunjavati, a prva obaveza je vakcinacija i čipovanje. Efikasan način smanjenja populacije pasa lutalica na ulicama grada Zrenjanina jeste i udomljavanje koje mi promovišemo od početka rada Prihvatilišta. Udomljavanje vršimo svake subote u periodu od 10 do 13 časova, a informacije se mogu dobiti i putem telefona na broj 064/811-68-78- rekla je Danijela Tančić PR JKP „Čistoća i zelenilo“ Zrenjanin.

-Od početka rada Prihvatilišta do danas, udomljeno je preko 3500 pasa iz čega zaključujemo da su mnogi građani prepoznali potrebu za brigom o dobrobiti životinja, što je nama kao preduzeću koje se bavi rešavanjem  problema napuštenih životinja i koje promoviše udomljavanje životinja izuzetno važno- istakla je Danijela Tančić.