Liturgijom u Hramu Presvete bogorodice u Zrenjaninu danas je počelo obeležavanje 100 godina od osnivanja prvog Srpskog narodnog odbora u Velikom Bečekreku.

  

Danas je obeležena stogodišnjica od  osnivanja prvog Srpskog  narodnog odbora u Velikom Bečkereku, prvog na teritoriji Vojvodine, i  tadašnje Austrougarske monarhije.  Formiranog sa zadatkom da pripremi preuzimanje vlasti u gradu i organizuje tada već izvestan dolazak oslobodilačke srpske vojske drugog Pešadijskog „Gvozdenog“ puka vojvode Petra Bojovića i pukovnika Dragutina Ristića „Brigadira“, 17. novembra 1918. godine, to telo okupilo je najumnije ljude tadašnjeg Velikog Bečkereka, koje je predvodio istaknuti pravnik dr Slavko Županski.

U porti Uspenskog hrama u prisustvu potomaka dr Slavka Županskog, sveštenstva, predstavnika Grada Zrenjanina,  Srednjobanatskog okruga, političkih stranaka, Udruženja građana i zrenjaninskih srednjoškolca odata je počast slavnim sugrađanima.

U znak sećanja na taj događaj i njegove protogoniste vence na spomen-ploču na zgradi Pravoslavne crkvene opštine, u kojoj je Srpski narodni odbor i osnovan, položili su predstavnici Srdnjobanatskog okruga, Grada Zrenjanina, predstavnici organizacija Svetosavlje, „Svetozar Miletić“, prijatelji „Matice srpske“, Društvo rusko-srpskog prijateljstva , Udruženje ratnih dobrovoljaca od 1912 do 1918. godine njihovih potomaka i poštovalaca, kao i političkih stranaka.

 

O značaju ovog  događaja i protogonistima govorio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

-Nakon jednog veka okupili smo se danas na istom mestu gde su naši slavni preci 1918. godine stvarali istoriju. Okupili smo se na ovom istom mestu da se prisetimo tog dana i tih sudbonosnih događaja i da čistih i jasnih pogleda  uđemo u drugi vek od velikog rata, u drugi vek od ostvarivanja tadašnjih težnji srpskog naroda da se prisajednini  matici, majci Srbiji. Sledimo danas  put i dela naših najumnijih predaka i odajemo im sve počasti  i sećamo se njihovih besmrtnih dela.  I ovog puta poručujemo da želimo da budemo dostojni naših  slavnih sugrađana, da ostanemo  svi na svome, da ne tražimo ništa što je tuđe, ali  da se ne odričemo onoga što je naše za šta su se pre jednog veka predano i patrijotski zalagali i dr Slavko Županjski i njegovi istomišljenici – rekao je Čedomir Janjić.

Ispred porodične kuće dr Slavka Županskog  u Svetosavskoj ulici na spomen-ploču vanac je položila delegacija Grada Zrenjanina.

 

U Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ održana je svečana akademija na kojoj je premijerno prikazan dokumentarni film pod nazivom „Osnivanje prvog Srpskog narodnog odbora u Vojvodini 1918“ autora Dušana Juvanina.