Delegacija Organizacije rezervnih vojnih starešina Zrenjanina boravila je u poseti Organizaciji rezervnih oficira u Krivoj Palanci u Makedoniji, u periodu od 19. do 21. oktobra 2018. godine, i ovo je drugi susret, nakon što su prošle godine organizacije u Zrenjaninu potpisale Povelju o bratimljenju.

U okviru posete održan je i sastanak rukovodstava dve organizacije, koje su predvodili Vlatko Mitevski i Tanja Dulović sa rukovodstvom makedonske organizacije rezervnih oficira na čelu sa predsednikom Đorđom Malkoskim. Pošto je zrenjaninska organizacija trenutno više angažovana na projektima iz zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama, dogovoreno je da delegacija Krive Palanke bude posmatrač ne nekoj od pokaznih vežbi koje će se organizovati u Zrenjaninu.

 

Sve delegacije primio je i Gradonačelnik Krive Palanke Borjančo Micevski. Njemu je upućen poziv da poseti Zrenjanin i da se tako podstakne saradnja između dve lokalne samouprave. Kriva Palanka je inače, bratimljena sa Vršcom.

Delegacija iz Zrenjanina je položila cveće na spomen kosturnicu u Krivoj Palanci u kojoj su pohranjeni ostaci srpskih vojnika iz Balkanskih i Prvog svetskog rata. Ovom prilikom su i domaćini istakli neophodnost da se poprave ovi objekti, kojih je šest u bližoj okolini. O spomen kosturnici i drugim spomenicima se volonterski stara Karanfiljko Stankovski, koji je za to dobio i zvanično odobrenje iz Ambasade Srbije u Skoplju.

 

– Ima puno mesta van Srbije gde su sahranjeni srpski vojnici i mi te spomenike ne smemo zaboraviti. Mislim da je dužnost svih organizacija koje sarađuju sa drugima u okruženju da bar na ovakav način simbolično ukažu na neophodnost da se ovi objekti sačuvaju, istakla je Tanja Dulović, predsednica ORVS Zrenjanin.

Kriva Palanka je opština u blizini tromeđe granice Bugarske Srbije i Makedonije na padinama Osogovskih planina. Ima nešto više od 20 hiljada stanovnika. Turistički radnici ovu sredinu pominju kao top destinaciju koju obavezno treba posetiti zbog manastira Sveti Joakim Osogovski iz 12. veka.